Burgas – Pomorie
Burgas și Pomorie sunt destinații estivale renumite din Bulgaria. Orașele sunt așezate pe țărmul pitoresc al Golfului Burgas, la aproximativ 20 km distanță unul de celălalt.
Burgas
Orașul, Burgas, de pe coasta Mării Negre este al doilea port maritim al Bulgariei și o destinație turistică apreciată pentru peisajele pitorești și plajele numeroase. Orașul este situat în golful cu omonim din sudul litoralului bulgăresc și este înconjurat de lacurile Atanasovsko și Bourgasko. Istoria așezării începe în perioada dominației romane, când a fost fondată cetatea Koulata. Burgas este un oraș animat, cosmopolit, fermecător, cu o istorie bogată. Plaja orașului este lată, cu nisip fin, sunt amenajate restaurante, cafenele, se pot practica diferite activități sportive. Obiective turistice remarcabile sunt: Muzeul de Etnografie, Muzeul de Istorie, Galeria de Artă, Catedrala Sfinții Chiril și Metodiu, Biserica Armenească.
Pomorie
Pomorie este un oraș modern de pe litoralul bulgăresc, situat pe o peninsulă din stâncoasă din Golful Burgas. Orașul se află la aproximativ 20 km distanță de orașul Burgas și la 18 km de stațiunea Sunny Beach. Pomorie are o istorie îndelungată, a fost colonie elenă cu numele Anhialo. În prezent este renumit datorită proprietăților curative ale nămolului și apei sărate din lacul omonim, situat în vecinătate și a tratamentelor diversificate din centrele balneare. Centrul vechi al orașului Pomorie adăpostește câteva case vechi, construite în perioada Renașterii bulgare. Merită admirate mănăstirea Sfântul Gheorghe Purtătorul de Biruință, bisericile „Sveto Preobrajenie Gospodne” și „Sveto Rojdestvo Bogorodicino”. La aproximativ 4 km distanță de oraș se află un mausoleu din perioada tracilor, secolul al III-lea e.n., cu o arhitectură unică în Peninsula Balcanică.
Clima
Pomorie beneficiază de un climat temperat-continental cu influențe mediteraneene, cu aproximativ 300 de zile însorite pe an. Sezon estival e lung durează din luna mai până în luna septembrie, având o temperatură medie de 28°C.
Moneda: Leva (1 € ~ 1,92 leva)
Obiective turistice:
Grădina Mării din Burgas
Parcul Grădina Mării din Burgas are o suprafață generoasă (72 hectare) și se desfășoară pe coasta Mării Negre, paralel cu plaja. Amenajarea a debutat în anul 1910 prin activitatea arhitectului Georgy Duhtev, care a extins un parc mic. Oaza verde găzduiește numeroase specii exotice, spectaculoase. Parcul beneficiază de promenade frumoase, de locuri de joacă pentru copii, de terenuri de sport, de cafenele cochete și de un teatru în aer liber. Digul cu o lungime de 300 metri este locul ideal pentru fotografii spectaculoase, mai ales la apusul soarelui.
Sand Fest
În Parcul Lacului din Burgas, se organizează Sand Fest anual, în perioada iunie-septembrie. Parcul Lacului se află în prelungirea Parcului Grădina Marii. Oaspeții pot admira numeroase creații artistice de mărimi impresionante, realizate din nisip. Accesul este contra cost.
Muzeul de Arheologie
Muzeul de Arheologie din Burgas prezintă istoria captivantă a acestor meleaguri. Muzeul deține exponate din perioada tracilor, a coloniilor grecești și din timpul dominației romane. Cele mai vechi artefacte sunt obiecte din piatră și os ce aparțin perioadei neolitice.
Aquae Calidae-Thermopolis
Aquae Calidae-Thermopolis se află la aproximativ 14 km distanță de centrul orașului Burgas. Locul reunește istoria locală captivantă cu posibilitatea de relaxare și divertisment. Aici se află ruinele cetății Thermopolis (Terme), băile romane din secolul I e.n., camere din perioada medievală. Vizitatorii pot admira baia lui Suleiman Magnificul, complet renovată. Complexul deține zone de relaxare, cu multă verdeață, un amfiteatru, o clădire multifuncțională cu cafenea și un magazin de suveniruri.
Lacul Atanasovsko
Lacul Atanasovsko din nordul orașului Burgas este locul în care poate fi admirață cea mai mare colonie de păsări flamingo de pe teritoriul Bulgariei. Culoarea atipică a lagunei, cu nuanțe de roz, diversitatea faunei și a florei, proprietățile terapeutice ale nămolului sunt atributele principale ale rezervației.
Rezervația Naturală Poda
Rezervația Naturală Poda din sudul orașului Burgas este un paradis natural, habitatul a peste 265 specii de păsări, unele pe cale de dispariție, pești, amfibieni, reptile, mamifere. Expoziția permanentă arată diversitatea biologică unică a ariei protejate. Păsările pot fi observate cu echipamente optice specializate.
Zoo Burgas
Grădina Zoologică Burgas este situată în vecinătatea cartierului „Cherno more”. Sunt găzduite peste 60 de specii de animale în condiții apropiate de mediul lor de viață real. Cei mici și cei mari pot admira: lupi polari, vulpi polare, canguri, căprioare, lame, maimuțe, păsări și multe alte specii.
Insula Sfânta Anastasia
Insula Sfânta Anastasia este situată între Burgas și Sozopol, călătoria cu barca durează aproximativ 35 de minute. Pe insulă se află biserica Adormirea Maicii Domnului, un far, câteva pensiuni și un restaurant. Micuța insulă are peisaje fermecătoare și povestiri interesante.
Sunset Aquapark
Sunset Aquapark din Pomorie este destinația de vară potrivită pentru familiile cu copii și pentru grupurile de tineri. Parcul acvatic deține 32 tobogane pentru toate vârstele, magazin, restaurante, parcare și promite experiențe incitante.
Muzeul Sării din Pomorie
Muzeul Sării din Pomorie a fost inaugurat în anul 2002, ilustrează metoda producției de sare prin evaporarea apei mării. Istoria orașului era legată de producția de sare, denumirea antică a coloniei grecești era Anhialo, cu semnificația ”de sare”. Muzeul prezintă istoria producției de sare în regiune din vechime până în prezent. Colecția cuprinde fotografii vechi, hărți, echipamente și instrumente specifice producției de sare.
Lacul Pomorie
Lacul Pomorie are o salinitate de patru ori mai mare decât apa mării, iar nămolul sapropelic din lac este utilizat pentru tratarea unor boli precum artritele și reumatismul, încă din timpul dominației romane. În jurul lacului se adăpostesc numeroase specii de păsări, unele pe cale de dispariție cum ar fi cormoranul pitic și pelicanul creț.