Sfinții Constantin și Elena – Varna
Sfinții Constantin și Elena este cea mai veche stațiune pe de litoralul bulgăresc și se află la aproximativ 10 km distanță de orașul Varna. Numele stațiunii provine de la Mănăstirea Sfinții Constantin și Elena, ridicată în secolului al XVIII-lea, în onoarea Sfinților Împărați. Stațiunea a fost fondată în anul 1908, ca centru balneologic datorită izvoarelor cu apă termală, cu efecte curative multiple și cu temperaturi de peste 35°C din zonă. Izvoarele termale renumite, golfurile liniștite, plajele și parcurile, hotelurile și restaurantele moderne, ospitalitatea localnicilor atrag vizitatorii. Stațiunea este liniștită, oferă variante de recreere, facilități pentru practicarea sporturilor nautice, echitație și tratamente balneare. În stațiune există șapte izvoare minerale cu temperatura apei cuprinsă între 40 – 60°C. Izvoarele au conținut de magneziu și calciu, cu mineralizare scăzută, sunt recomandate pentru tratamentul bolilor cardiovasculare. Plajele din stațiune sunt îngrijite, se întind de-a lungul unor golfuri mici, zonele de nisip fin alternează cu cele de pietricele.
Varna este al treilea oraș ca mărime din Bulgaria, situat în nordul litoralului bulgăresc al Mării Negre. Zona a fost locuită din cele mai vechi timpuri, descoperirile arheologice au scos la iveală un tezaur important din Epoca Cuprului. În zona lacului Varna au fost descoperite așezări preistorice cu artefacte din epoca paleolitică, cu o vechime de 100 000 de ani. Regiunea era populată de traci, însă orașul a fost fondat de coloniștii greci cu denumirea Odessos. În perioada medievală administrația orașului a fost exercitată de bulgari și bizantini, apoi de otomani. Varna adăpostește vestigii culturale tracice, elene, romane, bizantine, bulgare. Orașul cuprinde şi staţiunile de litoral Nisipurile de Aur şi Sfinții Constantin și Elena. Istoria captivantă, arhitectura, viața culturală bogată, ospitalitatea localnicilor și clima blândă sunt atuurile orașului. Oaspeții pot vizita: Muzeul de Arheologie, Muzeul Etnografic, Catedrala, Delfinariul, Acvariul.
Clima
În partea de nord a Bulgariei clima este temperat-continentală, cu veri foarte calde şi uscate şi cu ierni umede şi friguroase. Vara, temperatura oscilează în jurul valorii de 28°C, iar iarna, temperatura scade sub 10°C.
Moneda: Leva (1 € ~ 1,92 leva)
Obiective turistice:
Palatul Euxinograd
Palatul Euxinograd, situat în apropierea stațiunii Sfinţii Constantin şi Elena, a fost reședința de vară a familiei regale a Bulgariei. Construcția palatului a început în anul 1882, în timpul domniei ţarului Ferdinand, domeniul adăpostește grădini luxuriante cu a numeroase specii de plante, copaci seculari și sere pentru arbuşti tropicali. Arhitectura s-a inspirat din cea a castelului Saint-Cloud de lângă Paris, sunt deschise vizitatorilor: dormitoare, saloane și săli de recepție.
Castelul din Balcic
Castelul din Balcic a fost construit între anii 1924 și 1931 și a fost reședința preferată a Reginei Maria. Castelul se află pe faleză și combină elemente arhitectonice ale stilului maur, cu cel mediteraneean și bulgăresc. Complexul are o atmosferă boemă, a fost amenajat de cei mai buni grădinari și arhitecti ai epocii și include: palatul, câteva vile, o capelă, parcul și grădina botanică. Taxă de intrare: 10 leva (adulți), 2 leva (copii între 7-18 ani).