Zagreb
Zagreb, capitala Croaţiei, se află pe cursul râului Sava, pe versantul sudic al muntelui Medvednica. Oraşul este o destinaţie fermecătoare, centrul cultural, politic şi economic al ţării. Zona a fost locuită din cele mai vechi timpuri. Dovezile arheologice indică faptul că aici s-au aşezat ilirii, urmaţi de celţi, romani şi slavi. Prima menţiune documentară apare în anul 1094, când a fost înfiinţată episcopia Kaptol de către regele Ungariei, Ladislau I. Metropola actuală s-a format prin unirea a două aşezări medievale învecinate. Gradec era centrul laic, numit astăzi Gornji grad (oraşul de sus) şi Kaptol, centrul bisericesc (oraşul de jos). Înflorirea culturală şi economică a început în secolul al XIX-lea, au fost construite Universitatea, Teatrul Naţional şi linii de cale ferată. Zagreb este boem, prosper, cu clădiri istorice, impunătoare, pe o parte şi clădiri cu siluete moderne, de cealaltă parte. Orașul deține galerii de artă şi numeroase muzee, parcuri frumoase, terase şi cafenele zgomotoase, restaurante şi magazine cochete pe strada Ilica şi în Piaţa Ban Jelacic.
Zagreb beneficiază de o reţea de transport în comun dezvoltată şi eficientă, cu tramvaie, autobuze şi trenuri. Ocazional, autobuzele înlocuiesc tramvaiele pe liniile de noapte. Aeroportul din Zagreb este cel mai mare şi mai aglomerat din Croaţia, se află în sud-estul capitalei, la aproximativ 10 km distanţă. Transferul în oraş se poate face cu microbuze, călătoria durează maximum 30 minute.
Clima
Zagreb beneficiază de climă temperat-continentală, cu patru anotimpuri. Iernile sunt reci rnile sunt reci, cu temperatura medie de 1 °C grad C. Verile sunt uscate şi însorite, cu temperaturi de până la 30 °C. Precipitaţiile solide sunt frecvente, din decembrie până în luna martie, iar ploile sunt mai frecvente toamna.
Moneda: Kuna
Obiective turistice:
Catedrala
Catedrala din Zagreb, dedicată Fecioarei Maria, precum şi regilor Ștefan I și Ladislau I, ai Ungariei, este cea mai cunoscută clădire din oraş. A fost ridicată în secolul al XIII-lea în stil neogotic, cu două turle gemene, vizibile din orice parte a oraşului.
Biserica Sfântul Mark
Biserica Sfântul Mark este biserica parohială din Zagreb, ridicată în secolul al XIII-lea în stil romanic şi reconstruită un secol mai târziu în stil gotic cu trei nave. Renumele bisericii este legat de ţiglele acoperişului placate cu stema Zagrebului, Stema Croaţii, Slavoniei şi Dalmaţiei.
Turnul Lotrscak
Turnul Lotrscak, ridicat în secolul al XIII-lea, anunța venirea serii și invita localnicii să se retragă înainte de închiderea porților fortăreței. Începând cu 1 ianuarie 1877, în fiecare zi, se trage tunul din turn, pentru a marca miezul zilei. Localnicii își ajustează ceasurile potrivit orei anunţate de tun. Doritorii pot urca în turn pentru a admira splendida priveliște a orașului.
Muzeul Mimara
Muzeul Mimara deţine obiecte de artă din perioada preistorică până în secolul al XX-lea. Muzeul se remarcă prin colecţia arheologică, colecţia din Extremul Orient, prin obiecte de artă semnate de artişti celebri precum Rembrandt, Rubens, Dyck Van, Vasquez, Murillo, Goya, Manet, Renoir, Degas.
Muzeul Etnografic
Muzeul Etnografic vă face cunoscută cultura croată şi originile ei. Muzeul a fost fondat în anul 1919, puteţi admira costume populare din diferitele regiuni, obiecte de artizanat, unelte şi instrumente clasificate pe trei zone culturale panonian, dinaric şi adriatic.
Muzeul Arheologic
Muzeul Arheologic din Zagreb deţine artefacte din perioada preistoriei până în Evul Mediu şi o impresionantă colecţie numismatică. Colecţia paleolitică prezintă istoria multor culturi până în Epoca Fierului, colecţia antică prezinta monumente elene şi romane, colecţia medievală prezintă istoria din timpul marilor migraţii până în Evul Mediu. Colecţia egipteană este unică în sud-estul Europei. Merită menţionată mumia din Zagreb cu cel mai mare text în limba etruscă.
Maksimir
Parcul Maksimir se întinde în partea de est a oraşului, într-o pădure de stejari din secolul al XIX-lea. Parcul, fondat de episcopul Maksimilian Vrhovec, a fost deschis în anul 1794 şi a fost primul loc de promenadă public din Europa.
Funicular
Funicularul, inaugurat în anul 1890, a fost primul mijloc de transport între oraşul de sus şi oraşul de jos, cu un traseu de numai 66 metri. Funicularul cu vagoanele lui albastre îţi păstrează aspectul iniţial până în prezent.