Bordeaux
Bordeaux, capitala regiunii Aquitania, este situat în partea de sud-vest a Franței, pe malurile râului Garonne, în apropierea coastei la Oceanul Atlantic. Zona a fost locuită din preistorie, în peştera Pair-non-Pair au fost găsite rămășite ale speciei hominide Omul de Neanderthal. Oraşul a fost locuit de tribul celtic Bituriges Vivisci sub numele de Burdigala. După curerirea romană din anul 56 î.e.n. a fost transformat într-un port înfloritor. Între secolele al III-lea şi al IX-lea a fost devastat de vandali, vizigoţi, de arabi şi vikingi, iar în secolele ce au urmat a fost disputat între franci şi englezi. În 1653 oraşul a fost inclus în regatul francez după înfrângerea englezilor în bătălia de la Castillon. În secolul al XVI-lea Bordeaux a fost un centru important al Umanismului. În secolul al XVIII-lea şi-a început ascensiunea cu ajutorul comerţului, au fost construite piețe și clădiri frumoase.
În prezent, Bordeaux este un important centru cultural şi universitar, un oraș fermecător, cu numeroase muzee, vile şi grădini frumoase, clădiri gotice sau baroce, cafenele cochete în centrul vechi. Bordeaux este renumit pentru industria şi tradiţia îndelungată a vinurilor, cele mai prestigioase şi mai scumpe vinuri roşii din lume, fabricate prin procese naturale secrete. Tradiţia cultivării viţei de vie continuă din perioada administraţiei romane. Gastronomia locală este bogată, inedită și sofisticată.
Mijloace de transport public: Bordeaux propune numeroase variante de transport în comun, care permit oaspeților să viziteze orașul cu ușurință. Liniile de tramvai și autobuzele propun mai multe tipuri de bilete și abonamente. Aeroportul Bordeaux–Mérignac se află la 12 km distanță de oraș, transferul cu autobuzul durează aproximativ 35 minute.
Clima
În Bordeaux este temperat-oceanică, cu veri calde, ploioase și ierni blânde. Vara, temperatura medie este de 24°C, iarna temperatura medie este de 7°C. Cea mai potrivită perioadă pentru a vizita zona este de la jumătatea lunii mai până la mijlocul lunii iulie, când înflorește vița de vie, sau toamna când temperatura este plăcută.
Moneda: €
Obiective turistice:
Catedrala Saint-Andre
Catedrala Saint-Andre din centrul oraşului Bordeaux a fost construită în secolul al XII-lea, în stilul gotic, pe locul unui edificiu religios în stil romanic. Grandioasa catedrală romano-catolică, inclusă în patrimoniu mondial UNESCO, beneficiază de sculpturi impresionante pe faţadă, de o orgă gigantică, de o colecţie nepreţuită de picturi, sculpturi şi obiecte religioase din argint. În timpul verii găzduieşte concerte de orgă.
Muzeul Aquitaine
Muzeul Aquitaine prezintă istoria oraşului şi a regiunii, din perioada preistorică şi până în perioada modernă. Muzeul adăposteste vestigii cu o valoare excepţională precum Laussel Venusun, un artefact cu o vechime de aproximativ 25000 ani, monede galice din aur, o statuie a lui Hercule din secolul al II-lea, o bibliotecă vastă. Muzeul este structurat pe patru nivele fiecare dedicat unei epoci: preistorie, perioada galo-romană, Evul Mediu şi Epoca Modernă.
Place de la Bourse
Place de la Bourse reprezintă eleganţa stilului clasic şi impotanţa orașului Bordeaux de-a lungul secolelor. Piaţa a fost contruită în secolul al XVIII-lea după planurile lui Jacques Gabriel, arhitectul preferat al regelui Ludovic al XV-lea. Oaspeţii pot admira clădiri elegante, Palatul Bursei şi Muzeul Naţional al Vămilor, Fântâna celor Trei Grații şi Mirror d’Eau. Această lucrare artistică formată din bazine cu apă cu o grosime de doar 2 cm creează efectul unei oglizi uriaşe.
Le Grand Theatre
Le Grand Theatre este unul dintre cele mai emblematice edificii din Bordeaux, centrul vieţii sociale al metropolei. Teatrul a fost construit în stilul classic pe locul unui forum galo-roman, în anul 1780. Somptuoasa clădire a fost proiectată de arhitectul Victor Louis, pe faţadă pot fi admirate 12 statui, cele nouă muze și zeițele Juno, Venus şi Minerva. Auditoriul beneficiază de o cupolă împodobită cu o frescă semnată de Claude Robin şi cu o acustică perfectă. Acest teatru a găzduit Adunarea Națională în momentele tragice din istoria Franței din anul 1871. Le Grand Theatre a găzduit spre încântarea auditoriului numeroşi artişti: Franz Liszt, Laure Cinti-Damoreau, Pauline Viardot, François-Joseph Talma, Feodor Chaliapin.
Podul de piatră
Pont de Pierre inaugurat în anul 1822 a fost primul pod construit în Bordeaux, până atunci legăturile peste râul Garonne se făceau doar cu bărcile. Podul, construit din ordinul lui Napoleon Bonaparte, cu șaptesprezece arcuri din piatră și cărămidă, completează perfect clădirile elegante din vecinătate. Interiorul podului poate fi vizitat o dată pe an cu ocazia Zilelor Patrimoniului European.
Grosse Cloche
Grosse Cloche este un reper important din Bordeaux, clopotul apărea pe emblema oraşului încă din secolul al XIV-lea. Porte Saint Eloi include clopotnița, ceasul și turnurile adiacente integrate în vechile ziduri medievale. Clopotul actual a fost realizat în anul 1775 de către Trumeau și botezat Armande Louise. În interiorul clopotului se află inscripționat: „loviturile mele marchează timpul, vocea mea cheamă la arme, am cântece pentru toată bucuria, am lacrimi pentru toți cei morți”. În prezent clopotul sună cu ocazia sărbătorilor principale ale Franței.
Porte Cailhau
Porte Cailhau este un fragment al zidurilor medievale, biruitor în lupta cu secolele. Poarta, construită în anul 1495, reprezintă tranziția între stilul gotic și cel renascentist, a fost utilizată pentru apărare și ca arc de triumf. Turnul din Porte Cailhau beneficiază de o panoramă magnifică a orașului Bordeaux.
Pallais Gallien
Pallais Gallien este un amfiteatru roman ce evocă trecutul anticei Burdigala. Edificiul a fost construit în secolul al III-lea şi avea o capacitate de aproximativ 17000 de spectatori, în prezent pot fi admirate câteva arcade, o poartă monumentală şi ruine ale caselor din jur.
Bazilica Saint Michael
Bazilica Saint Michael este o capodoperă în stil gotic, construită între secolele al XIV-lea și al XVI-lea, inclusă în patrimoniul cultural UNESCO. Turnul clopotniței, o construcție separată cu înălțimea de 114 metri, eclipsează basilica. Altarul, vitraliile și obiectele de patrimoniu sunt impresionante, iar turnul oferă o priveliște frumoasă spre oraș și râul Garonne.
La Cité du Vin
La Cité du Vin din Bordeaux este un muzeu al vinului, situat pe malul râului Garonne. Muzeul este dedicat vinului ca parte a patrimoniului cultural și universal și viu, oaspeții sunt invitați să colinde sălile tematice care dezvăluie istoria și secretele fabricării vinului, să deguste diferite feluri de vinuri, să se relaxeze la un restaurant sau într-o plimbare cu barca.