Berlin
Berlin, capitala Germaniei, este situat în partea de est a țării, într-o zonă de șes, pe malurile râurilor Spree și Havel. Orașul a fost întemeiat la începutul secolului al XIV-lea prin contopirea orașelor Berlin și Coelln. Berlin a avut privilegiul de a fi capitală de mai multe ori de-a lungul istoriei, ultima dată din anul 1990, după reunificarea Germaniei. Istoria orașului e plină de evenimente dramatice, fiind considerat simbolul reunificării politice și teritoriale a țării. Orașul este modern, vibrant, cel mai important centru cultural și politic german. Berlin beneficiază de o arhitectură impresionantă, un amestec de nou și vechi, cu zeci de muzee, galerii de artă, teatre, opere, castele, catedrale, parcuri, grădini zoologice, gazdă pentru numeroase festivaluri. Berlin beneficiază de variate posibilități de distracție, diurne și nocturne, restaurante, baruri, berării cu notorietate, unde se organizează degustări.
Mijloace de transport public: Transportul public în Berlin este foarte bine organizat, un atu important al orașului având în vedere multitudinea obiectivelor turistice. Cele mai utilizate mijoace de transport public în oraș sunt metroul și autobuzele. Aeroportul Tegel se află la aproximativ 8 km distanță de Berlin, transferul se poate face cu trenul sau autobuzul. Aeroportul Schonefeld se află la aproximativ 18 km distanță, transferul se poate face cu trenul.
Clima
Berlin are un climat temperat continental cu veri calde și ierni reci. Vara temperatura maximă este de 30°C, iar iarna temperatura se încadrază între -2 și 4°C. Primavara și toamna sunt anotimpuri răcoroase, cele mai umede luni sunt iunie și august.
Moneda: €
Obiective turistice:
Poarta Brandenburg
Poarta Brandenburg a fost ridicată în secolul al XVIII-lea, ca un simbol al păcii, în timpul domniei Împăratului Wilhelm al II-lea. Poarta este monumentală, decorată cu un car al victoriei tras de patru cai și basoreliefuri din mitologia greacă, având drept inspirație din arhitectura porții din Acropole. În timpul divizării Berlinului poarta Brandenburg se afla la graniță.
Museumsinsel
Insula Muzeelor din Berlin face parte din patrimoniul UNESCO și găzduiește cele mai importante muzee ale orașului. Muzeul Pergamon deține o colecție de antichități, artă islamică și din Orientul Mijlociu. Muzeul Bode expune o colecție de sculpturi și picturi. Muzeul Neues expune piese preistorice și antice, printre care celebrul bust al reginei Nefertiti. Muzeul Alte expune piese romane, etrusce și grecești, iar Galeria Națională Alte expunde sculpuri și picturi din secolul al XIX-lea.
Schloss Charlottenburg
Schloss Charlottenburg este cel mai mare palat din Berlin, cu o arhitectură barocă impresionantă, a fost ridicat în secolul al XVIII-lea. Inițial clădirea a fost reședință de vară pentru Sophie Charlotte, soția lui Elector Frederick al III-lea, primul rege prusac. Clădirea a ars complet în timpul celui de-al II război mondial, dar a fost reconstruită în întregime. Interioarele sunt decorate cu opere de artă, cele mai renumite sunt galeria de stejar, galeria de porțelan, sala albă, galeria de aur, galeria romanticilor, capela.
Berliner Dom
Berliner Dom este o catedrală construită între 1894-1905 în stil baroc, pe locul altor două biserici anterioare, în timpul domniei Împăratului Wilhelm al II-lea. Impresionantul monument este situat pe Insula Muzeelor și adăpostește sarcofagele familiei regale prusace. Catedrala este bogat ornamentată și beneficiază de o orgă cu peste 7000 de tuburi.
Grădina Zoologică
Grădina Zoologică din Berlin este una dintre cele mai mari grădini zoologice din lume. Berliner Zoologischer Garten a fost inaugurată în anul 1844 și a fost dăruită orașului Berlin de către Regele Friedrich Wilhelm al IV-lea. În prezent grădina adăpostește aproximativ 15000 de animale din 1400 de specii, multe dintre exemplare fiind foarte rare. În vecinătatea grădinii se află acvariul, cu o colecție impresionantă de animale marine, insecte, amfibieni și reptile.
Reichstag
Reichstag, sediul Parlamentului Germaniei, este o clădire impozantă construită la sfârșitul secolului al XIX-lea. Construcția a fost finanțată din fonduri franceze, după războiul câștigat de prusaci împotriva Franței în anul 1871. Clădirea a fost avariată de mai multe ori și renovată, a redevenit sediul Parlamentului german în anul 1990 după unificarea țării.
Berliner Fernsehturm
Berliner Fernsehturm este un turn de televiziune cu o înălțime de 368 metri, inaugurat în anul 1960. Acensoarele urcă în sfera turnului, la o înălțime de 203 metri de unde poate fi admirată panorama orașului, vizibilitatea poate ajunge până la 40 km distanță, în funcție de condițiile meteorologice.