Köln
Köln (Cologne), al patrulea oraş ca mărime al Germaniei, este situat pe malurile fluviului Rin, în regiunea Renania. Oraşul este un important centru economic, cultural, universitar şi turistic, de la intersecţia marilor rute comerciale europene. În anul 50 e.n. romanii au întemeiat așezarea „Colonia Claudia Ara Aggrippinensium”, pe teritoriul locuit de triburi germanice, Köln este cel mai vechi oraş german. În secolul al V-lea a fost cucerit de franci, în timpul domniei lui Carol cel Mare se înfiinţează arhiepicopia din Colonia. Odată cu creşterea influenţei lorzilor feudali se construiesc primele biserici în stil romanic. Köln devine un centru important de pelerinaj în secolul al XII-lea după aducerea relicvelor religioase de către arhiepiscopul Rainald von Dassel. În anul 1388 a fost fondată Universitatea, oraşul german îşi menţinea rolul de important centru economic şi comercial. Cea mai mare parte a oraşului a fost reconstruită după cel de-al doilea război mondial.
Köln este un oraş modern, liberal, cosmopolit, cu localnici prietenoşi, cu viaţă de noapte activă şi numeroase obiective turistice. Alter Markt și Heumarkt sunt pieţe din centrul vechi al oraşului cu numeroase magazine, restaurante şi cafenele, atracții importante atât pentru rezidenți și cât şi pentru vizitatori. Sărbătoarea Carnavalului, denumit al „cincilea anotimp”, este unul dintre cele mai importante evenimente locale. Anual se organizează pieţe de Crăciun renumite: lângă Dom, în Alter Markt, în Neumarkt, în Rudolfplatz.
Mijloace de transport public: Explorarea oraşului Köln se poate face utilizând reţeaua de autobuze, tramvaie şi metrou. Prețul biletelor este stabilit în funcţie de distanţă. Sunt disponibile numeroase variante de bilete, pentru mai multe zile, individuale sau pentru grupuri. Aeroportul Köln-Bonn deserveşte cele două oraşe, este situat în Rezervaţia Naturală Wahner Heide, la 15 km de Köln şi la 16 km de Bonn. Transferul în oraş se poate face cu trenul, călătoria durează aproximativ 11 minute.
Clima
În Köln clima este blândă şi temperată, cu umiditate ridicată pe tot parcursul anului. Temperatura medie a lunii iulie este de 18° C, iar temperatura medie a lunii ianuarie este de 2° C. Octombrie, noiembrie şi iunie sunt lunile ploioase, iar ferbruarie este luna cu cele mai puţine precipitaţii.
Moneda: €
Obiective turistice:
Catedrala Sfântul Petru
Catedrala Sfântul Petru este cel mai renumit obiectiv turistic al orașului, considerată cea mai mare catedrală gotică din lume. Edificiul aparţine Arhiepiscopiei din Köln şi face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Domul romano-catolic a fost ridicat pentru a adăposti sarcofagul cu Cei Trei Magi de la Răsărit devenind centru de pelerinaj încă din secolul a XII-lea. Construcţia a debutat în anul 1248, a stagnat între anii 1534-1842 şi a fost finalizată în anul 1880. Forma și arhitectura Catedralei au respectat planurile iniţiale în timpul construcției şi reconstrucţiei postbelice.
Primăria
Primăria veche construită impresionează prin frumuseţea construcţiei decorată cu peste 100 de sculpturi. Clădirea este un amestec de stiluri arhitectonice, complexul a fost construit în secolul al XIV-lea pentru a înlocui o clădire mai mică din secolul al XII-lea. Turnul Primăriei, cu o înălţime de 61 metri, simboliza importanţa breslelor din Köln, care alegeau o mare parte din consilierii locali. Logia renascentistă (Rathauslaube) a fost adăugată în secolul al XVI-lea, aici se anunţau deciziile luate de consiliul local. Primăria a fost refăcută după distrugerile provocate în cel de-al Doilea Război Mondial şi au fost înlocuite statuile iniţiale cu cele ale unor figuri importante din istorie.
Cele 12 biserici romanice
Cele 12 biserici romanice din Köln au fost ridicate în stil gotic sau romanic între secolele al VIII-lea şi al XIII-lea. Reconstrucţia postbelică a fost finalizată în anul 1985. Perfecta armonie dintre arhitectura modernă şi arhitectura veche, istorică este fascinantă.
Muzeul Wallraf-Richartz şi Fundația Corboud
Muzeul Wallraf-Richartz şi Fundația Corboud din Köln este unul dintre cele mai vizitate muzee. Găzduiește o generoasă galerie de artă plastică din Evul Mediu până în secolul al XX-lea. Muzeul fost deschis în anul 1861, când colecția de pictură medievală a lui Franz Ferdinand Wallraf a fost moştenită de oraşul Köln. De-a lungul timpului colecţia a fost extinsă prin donaţii importante.
Podul Hohenzollern
Podul Hohenzollern este unul dintre cele şapte poduri peste Rin din Köln, construit între anii 1907-1911. Podul înlocuia unul mai vechi, din lemn în secolul a XIX-lea. A fost inaugurat de către Împăratul Wilhelm al II-lea şi reconstruit în perioada postbelică. În anul 1988 podul a fost renovat, poate fi vizitat cu trenul sau pietonal, pe timpul nopţii arcadele sunt luminate.
Casa „4711”
Casa „4711” prezintă istoria celebrului parfum. Povestea începe în 1792, când se spune că Wilhelm Mühlens a primit ca dar de nuntă de la un călugăr o rețetă de parfum. Mühlens a încercat să-și vândă parfumul sub numele de Farina, un parfum popular creat de producătorul italian Giovanni Maria Farina, care îşi denumise parfumul „Eau de Cologne”. Mühlens a fost obligat de instanța de judecată să nu mai utilizeze numele „Farina”, fiul și nepotul său au fost obligaţi mai târziu să redenumească marca de parfum. Numele parfumului „4711” poartă numărul casei denumită anterior Glockengasse.
Muzeul Ciocolatei
Muzeul Ciocolatei prezintă istoria ciocolatei pe parcursul a 3000 de ani. Expoziția pornește de la plantaţiile de cacao ale maiaşilor, olmecilor şi aztecilor, care o considerau o băutură a zeilor, până în perioada modernă. Muzeul este unic în lume, a fost inaugurat în anul 1993, deţine sculpturi și obiecte folosite în ritualuri, vase de băut vechi, maşini de producţie.
Muzeul Ludwig
Muzeul Ludwig, fondat în anul 1976, găzduieşte o colecţie impresionantă de artă, oaspeţii pot admira lucrări de artă modernă, lucrări de artă populară, o colecţie de picturi realizate de artişti avangardişti ruşi, o colecţie de pictură şi grafică semnată de Picasso, o colecţie expresionistă, lucrări de artă pop.