Kavala
Kavala este un oraș-port situat pe țărmul Mării Egee, în partea estică a regiunii Macedonia. Amplasarea geografică și portul natural și-au pus amprenta pe istoria orașului din nordul Greciei, fiind unul dintre cele mai vechi orașe de coastă, cu urme pierdute în ceața preistoriei. Orașul a fost fondat în secolul al VII-lea î.e.n. de către coloniști din insula Thassos pentru comerțul cu metale prețioase exploatate din masivul Pangaion. Un secol mai târziu Neapolis și-a revendicat independența față de Thassos, în timpul Războiului Peloponezian a fost aliatul Atenei. În acest oraș apostolul Pavel a propăvăduit creștinismul pentru prima dată în Europa, în anul 49 e.n. Pe malurile râului Zygaktis, a botezat-o pe Lydia, prima femeie creștină europeană. În secolul al VI-lea, împăratul bizantin Justinian I a fortificat orașul pentru a-l proteja de atacurile barbare.
În timpul administrării bizantine orașul a fost numit Christoupolis (orașul lui Hristos). Kavala a fost parte din Imperiul Otoman din anul 1387 până în 1912. La mijlocul secolului al XVI-lea, un aromân convertit în islam, Ibrahim Pașa, a devenit marele vizir al sultanului Suleiman Magnificul. El a contribuit la prosperitatea și reconstrucția orașului. Otomanii au extins cetatea bizantină și au refăcut apeductul. Orașul, rebotezat Kavala, a fost parte a Imperiului Otoman din anul 1387 până în 1912. Kavala a trecut prin perioade tulburi în secolul al XX-lea, însă a renăscut devenind o destinație turistică fermecătoare, activă, o punte permanentă între Orient și Occident.
Kavala se mândrește cu o istorie captivantă, cu un port modern, cu o gastronomie savuroasă, cu gazde primitoare și cu obiective turistice interesante. Toska, Batis, Rapsani, Navagos, Kalamitsa, Paleo, Ammolofoi sunt câteva dintre minunatele plaje din Kavala. Datorită construcției sub formă de amfiteatru, orașul beneficiază de peisaje maritime impresionante și de priveliștea insulei Thassos. Amatorii de relaxare la malul mării sau petrecăreții, pasionații de istorie sau de sporturi nautice își pot petrece vacanța în Kavala.
Clima
Kavala beneficiază de climă mediteraneană, iernile blânde și ploioase, iar verile sunt calde și însorite. În timpul verii temperatura depășește rar 30°C, în timpul iernii temperatura scade rar sub 4°C.
Moneda: €
Obiective turistice:
Castelul Kavala
Castelul Kavala domină colina peninsulei Panagia, cea mai mare parte a fortăreței a fost construită în secolul al XV-lea, pe locul unei vechi construcții bizantine. Castelul deținea o amplasare strategică pentru apărarea orașului și a rutei Via Egnatia, a fost construită din granit, marmură și cărămidă. Se pot vizita: turnul circular, cisterna, depozitul de alimente, garnizoana. În incintă este amenajat un teatru în aer liber unde sunt organizate venimente culturale.
Imaret
Imaret este un edificiu construit vestul peninsulei Panagia, în perioada otomană, la începutul secolului al XIX-lea. Construcția a fost ridicată în timpul domniei lui Muhammad Ali, fondatorul ultimei dinastii egiptene și a funcţionat ca seminar musulman și mai târziu ca rezidență pentru refugiaţi. În prezent eleganta clădire a fost transformată în hotel de lux.
Apeductul Kamares
Apeductul Kamares a devenit un simbol al oraşului, construcția îşi are originea în perioada romană, însă structura actuală datează din secolul al XVI-lea. În timpul domniei lui Suleiman Magnificul, apeductul a fost refăcut din inițiativa vizirului sultanului, Ibrahim Pașa. Structura are o lungime de 270 metri și o și o înălțime maximă de 25 metri.
Moscheea Halil Bey
Moscheea Halil Bey se află în partea centrală a peninsulei, aproape de Castelul Kavala. Construcția moscheei ar fi avut loc în secolul al XVI-lea, în timpul reconstrucției orașului, edificiul făcea parte dintr-un complex mai mare. Săpăturile arheologice au scos la lumină ruinele bisericii bizantine Agia Paraskevi, care pot fi văzute prin podeaua de sticlă. În prezent edificiul găzduiește expoziții și evenimente culturale.
Biserica Agios Nikolaos
Biserica Agios Nikolaos (Sfântul Nicolae) se află la intrarea în orașul vechi, clădirea a fost construită în secolul al XVI-lea și a funcționat ca moschee cu numele Ibrahim Pașa. În anul 1926 edificiul a fost transformat în biserică ortodoxă.
În Kavala sunt numeroase muzee, o sursă de informaţii despre istoria și cultura oraşului: Muzeul Arheologic, Muzeul Maritim, Muzeul de Folclor, Muzeul de Cultură, Muzeul Tutunului, Casa memorială Muhammad Ali.
Philippi
Istoria regiunii Philippi începe în perioada preistorică, tracii au fost primii locuitori atestați însă în izvoarele scrise. Coloniștii din Thassos au fondat așezarea denumită inițial Krinides, în anul 356 î.e.n. După cucerirea de către regele Macedoniei, Filip al II-lea, orașul a fost redenumit Philippi, în onoarea acestuia. A fost fortificat, s-au construit teatrul, clădirile publice și numeroase reședințe. În timpul administrației romane, colonia renaște prin aportul minelor din zonă, care i-au asigurat poziția privilegiată pe Via Egnatia. Philippi a avut un rol semnificativ în răspândirea religiei creștine în Europa prin sosirea apostolului Pavel. În perioada creștină timpurie au fost construite primele biserici creștine. În secolul al VII-lea orașul a fost abandonat din cauza raidurilor slave și a cutremurelor. Situl arheologic Philippi face parte din patrimoniu mondial UNESCO.