Santorini
Insula grecească Thira, de origine vulcanică, este situată în Marea Egee și face parte din Arhipelagul Cicladelor. Santorini este cea mai importantă insulă a arhipelagului, care s-a format pe caldera vulcanului, în urmă unei erupții puternice, de acum 3600 de ani. Din cele cinci insule așezate circular în jurul lagunei, două sunt locuite (Santorini, Thirasia) și trei insule sunt nelocuite (Nea Kameni, Palea Kameni, Aspronisi).
Santorini este faimoasă pentru atmosfera ei romantică, cu cele mai frumoase apusuri de Soare. Relieful insulei este spectaculos, pitoresc, contrastul între apele albastre ale mării și pantele abrupte ale stâncilor, cu clădiri albe, biserici, îngrămădite pe versanți, creează imagini unice, fermecătoare. Cele mai cunoscute plaje sunt acoperite cu nisip negru, Perissa și Kamari. Monolithos este stațiunea preferată a familiilor cu copii.
Capitala insulei, orașul Fira (Thira), beneficiază de o arhitectură deosebită cu clădiri albe, înșirate pe faleza înaltă de 300 metri. Orașul are clădiri, ce îmbină stilul local cu cel venețian, străduțe înguste, labirintice, cu zeci de magazine cu suveniruri, restaurante, discoteci și taverne. Plajele acoperite de nisip de origine vulcanică, roșu, negru sau alb, sunt spectaculoase și foarte apreciate de iubitorii sporturilor nautice. Viticultura în această zonă este o tradiție foarte veche, iar vinurile din Santorini sunt extrem de parfumate și cunoscute la nivel mondial.
Clima
Santorini are climat mediteranean, cu veri fierbinți și uscate, temperatura poate atinge 40°C. Plouă rar, în lunile mai și octombrie. Iarna, temperatura variază între 10 și 20°C.
Moneda: €
Obiective turistice:
Muzeul Therei Preistorice
Muzeul se află în Fira, a fost inaugurat în anul 2000. Muzeul Therei Preistorice deține artefacte descoperite în siturile Potamos și Akrotiri. Exponatele acoperă istoria insulei din perioada neolitică târzie până în perioada cicladică târzie. Colecțiile sunt ordonate cronologic, cuprind: obiecte de ceramică, sculpturi, bijuterii, fresce și obiecte rituale.
Akrotiri
Akrotiri este un sit arheologic, la aproximativ 12 km distanță de orașul Fira, în sudul insulei. Metropola datează din Epoca Bronzului, distrusă în antichitate de o puternică erupție vulcanică, în jurul anului 1450 î.Chr. Multe din locuințe s-au conservat și pot fi admirate fresce și obiecte casnice aparținând civilizației minoice. Datorită unei mențiuni a lui Platon, mulți sunt de părere că vechea metropolă Akrotiri ar putea fi legendara Atlandida.
Pyrgos
Pyrgos este o mică localitate, situată la aproximativ 7 km distanță de Fira. Fosta capitală a insulei se întinde pe un deal pitoresc, beneficiază de clădiri cu arhitectură medievală, de străduțe înguste, de ziduri fortificate și de multe biserici. Se spune că, în Pyrgos, sunt mai multe biserici decât locuințe. Mănăstirea Profetului Ilie se află la aproximativ 6 km distanță de Pyrgos, a fost ridicată în secolul al XVIII-lea și găzduiește un mic muzeu, cu icoane, obiecte ecleziastice, materiale etnografice.
Oia
Oia este o mică așezare din nordul insulei, rnumită pentru priveliștea uluitoare asupra calderei vulcanului. Priveliștea dezvăluie un amestec pitoresc de vile în stilul venețian, case mici tradiționale, sculptate în solul vulcanic, biserici cu cupole albastre și multe mori de vânt. Muzeul Maritim și vechea cetate venețiană (Kastro) merită vizitate. Castelul Agios Nikolaos din Oia este cel mai renumit loc pentru a admira apusul de soare din Santorini.
Imerovigli
Imerovogli este o destinație tradițională, fermecătoare, liniștită. Imaginea pitorească se compunde din case cicladice albe și locuințe sculptate în stâncă aliniate de-a lungul coastei calderei. Imerovogli se află la 2 km distanță de Fira. Din Imeroglivi poate fi admirat Skaros Rock, ruinele unei vechi fortificații venețiene.
Palea Kameni
Izvoarele termale se află în insula Palea Kameni, temperatura lor atinge 33°C și au un conținut bogat în sulf. Băile în aceste izvoare termale sunt recomandate pentru tratarea unor afecțiuni dermatologice. Sunt curse regulate cu vaporașe spre Palea Kameni.