Napoli
Napoli, capitala regiunii Campania, este al treilea oraș ca mărime din Italia. Napoli este situat pe malul golfului Napoli și la poalele Vezuviului. Istoria orașlui debutează în secolul al VI-lea î.e.n., când a fost fondat de navigatorii greci cu numele Neapolis. Oraşul a beneficiat de o epocă înfloritoare sub administrația elenă și romană. A fost capturat de ostrogoți și a devenit apoi ducat sub ocrotirea Constantinopolului, apoi a Papalității. În perioada medievală a fost administrat de spanioli și francezi, a făcut parte din Regatul celor Două Sicilii și a fost integrat în Regatului Italiei în anul 1861. Datorită moştenirii culturale și artistice generoase, centrul istoric din Napoli este inclus în Patrimoniul UNESCO. Frumusețea orașului este cel mai bine definită de zicala locală: “Vedi Napoli, e poi muori!” (Vezi Napoli și apoi poți să mori). Se spune că pizza s-a născut în Napoli, prima ar fi fost preparată în anul 1889, cu ocazia vizitei regelui Umberto și a reginei Margherita. Pizza era un preparat al locuitorilor săraci și semăna cu o plăcintă, bucătarul a îmbunătățit banala rețetă, iar ornamentul imita steagul italian pentru a-l impresiona pe rege.
Bisericile din Napoli sunt construcții impresionante, decorate cu lucrări de artă ale artiștilor italieni renumiți, pot fi menționate: San Gregorio Armeno, Santa Maria del Carmine, Capela Santa Maria della Pieta, Gesu Nuovo, San Giovanni a Carbonara, Girolamini, San Domenico Maggiore.
Clima
Napoli are o climă mediteraneană, cu zile însorite și temperaturi ridicate în timpul verii și zile ploioase și răcoroase în timpul iernii. Toamna și primăvara sunt ideale pentru a explora zona datorită temperaturilor blânde. În lunile iulie și august temperatura depășește deseori 30°C, iar precipitațiile sunt foarte rare. Iarna debutează cu precipitații și ceață, temperatura nu scade sub 5°C.
Moneda: €
Obiective turistice:
Palazzo Reale
Palazzo Reale din Napoli a fost reședința viceregilor spanioli și a casei regale de Bourbon. Palatul beneficiază de o arhitectură impresionantă, construcția a început în secolul al XVII-lea și a fost modernizat de mai multe ori. Fațada este decorată cu opt regi aparținând familiilor dinastice, care s-au succedat la conducerea orașului. Pot fi admirate grădinile superbe, apartmentele regale, teatrul, capela Palatine, piesele de artă ale muzeului, Biblioteca Națională și Piazza del Plebiscito din fața palatului.
Castelul Maschio Angioino
Castelul Maschio Angioino din Napoli a fost ridicat sub domnia lui Carol I de Anjou, în secolul al XIII-lea, servind drept fortăreață și reședință regală. Castelul a devenit un important centru cultural în timpul domniei lui Robert de Anjou, fiind frecventat de numeroși artiști și oameni de știință, printre care Giotto, Petrarca, Boccaccio. Administrarea aragoneză i-a definitivat forma de cetate, a fost adăugat arcul de triumf de la intrarea principală. În prezent castelul găzduiește Muzeul Municipal și diferite evenimente culturale.
Castelul dell`Ovo
Castelul dell`Ovo este cel mai vechi din Napoli, construit pe insula Megaride în secolul al XII-lea de normanzi, pe ruinele unor construcții mai vechi. Castelul este conectat cu orașul printr-un drum pietruit. Actualul castel a fost ridicat în secolul al XV-lea. În prezent adăpostește Muzeul de Preistorie și este gazdă pentru evenimente cultural și expoziții. Numele castelului provine dintr-o veche legendă, potrivit căreia poetul latin Vergilius ar fi ascuns în fundație un ou pentru a asigura stabilitatea construcției.
Castelul Sant’Elmo
Castelul Sant’Elmo este o cetate medievală ridicată în secolul al XIII-lea, pe un deal, în apropiere de Certosa San Martino. Numele cetății, Sant’Elmo, provine de la numele unei vechi biserici din secolul al X-lea. Cetatea a fost modificată în secolul al XVI-lea dobândind forma hexagonală actuală. A avut un rol militar, defensiv, a servit drept închisoare, iar în prezent găzduiește un muzeu.
Cattedrale di San Gennaro
Duomo di Napoli este o catedrală medievală, fondată în secolul al IV-lea pe ruinele unui templu elen dedicat zeului Apollo. Clădirea actuală a fost ridicată în secolul al XIV-lea, a fost consolidată și modificată de mai multe ori. Din construcția inițială a supraviețuit doar Baptisteriul. Catedrala este dedicată Maicii Domnului, însă credincioșii o atribuie Sfântului Gennaro, patronul spiritual al orașului. Domul deține relicve sfinte ale martirului, considerate miraculoase și devine loc de pelerinaj în lunile mai, septembrie ți decembrie.
Muzeul Național de Arheologie
Muzeul Național de Arheologie din Napoli deține o colecție impresionantă de artefacte romane din Pompei, Stabiae, Herculaneum, lucrări de artă din perioada greacă, romană și renascentistă. Muzeul a fost fondat în anul 1750 de regele Carol al III-lea al Spaniei. Se mândrește cu exponate extreme de valoroase precum colecția Farnese, papirusurile din Herculaneum, statui de bronz romane, mozaicuri recuperate din Pompei, artefacte egiptene.
Muzeul Capodimonte
Muzeul Capodimonte găzduiește colecții de artă din perioada cuprinsă între secolele al XIII-lea și al XVIII-lea, care au aparținut familiei Farnese, moștenite de la familia Bourbon. Colecția Romană include opere de artă realizate de Michelangelo, Tiziano, El Greco, Raffaello și Botticelli.
Sorrento
Sorrento este o stațiune estivală renumită, situat în partea de nord a peninsulei sorrentine, vizavi de orașul Napoli. Orașul este fermecător, cu clădiri vechi, elegante, cu o istorie îndelungată. Promenada orașului oferă o imagine spectaculoasă a golfului, a insulei Capri și a vulcanului. Plimbarea de seară a devenit o tradiție locală, iar lichiorul tradițional limoncello merită savurat.