St. Julian’s – Valletta
Valletta este situată pe o peninsulă din partea de est a insulei Malta, între două porturi naturale. Capitala malteză este cea mai mică din Uniunea Europeană, unul dintre cel mai bine fortificate oraşe europene. Construcția a debutat în secolul al XVI-lea, planul orașului era organizat după modelul tablei de șah pentru a permite circulația aerului în zilele caniculare. La Valletta a fost denumit după fondatorul său, marele maestru, Jean de Vallette. Istoria orașului și a Maltei se împletește cu istoria cavalerilor Ioaniți stabiliți aici. Ordinul „Ospitalierilor Sfântului Ioan” era constituit din călugări plecați în Ierusalim pentru a-i proteja pe pelerinii suferinzi. După cucerirea Ierusalimului de către Saladin în anul 1187, cavalerii ioaniți s-au retras succesiv în: Acra, Margat, Cipru și Rodos. În 1522, Rodos a fost cucerit de sultanul Soliman Magnificul și cavalerii ioaniți au fost nevoiți să părăsească insula. În anul 1530, împăratul Sfântului Imperiu Romano-German Carol Quintul le oferă în stăpânire Malta, din acest moment devin Ordinul suveran al cavalerilor de Malta. În 1798 cavalerii au fost alungați din Malta în urma unui conflict cu flota lui Napoleon. Valletta merită descoperită cu fiecare pas, orașul este un muzeu medieval în aer liber, înscris în patrimoniu cultural mondial UNESCO.
St. Julian’s (San Giljan) este una dintre cele mai faimoase și mai pitorești destinații turistice din Malta. Orășelul e situat pe coasta de est, la aproximativ 10 km nord de capitala Valletta. Stațiunea este renumită pentru arhitectura cu influență britanică, multitudinea restaurantelor, teraselor și cluburilor de noapte din zona Paceville. Oaspeții au la dispoziție plaja cu nisip alb, fin și facilități excelente pentru sporturi nautice. În jurul golfului Balluta merită admirate biserica neogotică și clădirile în stil art nouveau, iar golful Spinola oferă o imagine romantică. În ultima duminică a lunii august se celebrează ziua patronului orașului, Sfântul Iulian.
Clima
Malta are climat specific mediteranean, iernile sunt blânde, iar verile sunt fierbinți și uscate. Temperatura medie în ianuarie este de 12°C, în luna iulie temperatura depășește 30°C. Precipitațiile sunt slabe și apar în intervalul dintre lunile noiembrie și februarie.
Moneda: €
Obiective turistice:
Valletta
Capitala Maltei găzduiește numeroase obiective interesante: Auberge de Castille, Grădinile Barracca cu priveliștea porturilor naturale (Marsamxett, Grand Harbour), Teatrul Manoel, Biserica Fecioarei de pe muntele Carmel. Palatul Marilor Maeștri a fost construit la sfârșitul seoclului al XVI-lea și a servit drept reședință conducătorilor succesivi ai statului. În prezent găzduiește Casa Reprezentanţilor şi biroul preşedintelui maltez. Superbul edificiu poate fi vizitat când Parlamentul nu este în sesiune. Fortul Saint Elmo a fost construit pentru a opri atacurile otomane, poziția strategică permitea observarea porturilor, orașelor și așezărilor din jur. Fortul găzduiește Muzeul Național al Războiului cu o vastă colecție de artefacte, care datează din timpuri preistorice până în perioada modernă. Catedrala Sfântul Ioan (Kon-Katidral ta’ San Gwann) a fost ridicată în secolul al XVI-lea de cavalerii Ioaniți. Catedrala ascunde în spatele fațadei austere un interior opulent, sculpturi din marmură, tavanul pictat de Mattia Preti, candelabre elaborate, capodopere ale pictorului Caravaggio (Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezatorul și Sfântul Jerome). Muzeul Național de Arheologie este găzduit într-o clădire barocă superbă, construită în 1571. Muzeul prezintă o gamă spectaculoasă de artefacte care datează din perioada neolitică, până în perioada feniciană.
Mdina
Mdina, vechea capitală fortificată, este o frumoasă citadelă medievală locuită, cu străzi înguste, labirintice, palate și biserici. Orașul Mdina, supranumit „orașul tăcerii”, a fost fondat de fenicieni. Catedrala Sfântul Pavel, construită în stilul baroc, a fost ridicată pe locul unde se spune că ar fi avut loc întâlnirea dintre guvernatorul Publius și Sfântul Pavel. Sfântul Publius s-a convertit la creștinism și a devenit primul episcop maltez.
Vittoriosa, Senglea și Cospicua
Vittoriosa, Senglea și Cospicua sunt mici orășele considerate leagănul istoriei malteze. Cele trei orașe găzduiau oamenii care se stabileau în insulă, inclusiv pe cavalerii ioaniți. Porturile celor trei cetăți erau folosite încă din vremea fenicienilor. Palatele, bisericile, fortificațiile celor trei orașe sunt mult mai vechi decât cele din La Valletta.
Insula Gozo
Insula Gozo este o destinație pitorească, cu sate vechi, drumuri înguste, vegetație luxuriantă și peisaje superbe. Gozo este un refugiu romantic perfect. În Gozo, se spune că l-ar fi ținut captiv nimfa Calypso pe Ulise, timp de șapte ani.
Insula Comino
Insula Comino este un paradisul iubitorilor de scufundări sau surf. „Laguna albastră” a insulei cu plaja aurie și apa de culoarea turcoazului, pare o uriașă piscină naturală.
Templele megalitice
Templele megalitice din Malta sunt structuri vechi din piatră, ridicate în urma cu aproximativ 5000 de ani (mai vechi decât Stonehenge sau piramidele). Cele mai renumite din insula Malta sunt Hagar Qim, Mnajdra, Tarxien și Ggantija din insula Gozo. În prezent, nu se cunoaște tehnica prelucrării pietrei, a transportului și a înălțării templelor megalitice.
Portul Marsaxlokk
Portul Marsaxlokk din sud-estul Maltei, este un spectacol plin de culoare, datorită pescarilor care se întrec în a-și colora bărcile în cele mai ingenioase combinații și obligatoriu sunt decorate cu ochiul protector al lui Osiris.
Rotonda din Mosta
Domul Bisericii Sfânta Maria din Mosta este a treia cupolă ca mărime din Europa (după Bazilica Sfântul Petru din Roma și Sfântul Pavel din Londra). Biserica parohială romano-catolică din Mosta a fost construită între anii 1833-1860, după planul Panteonului din Roma. Orașul este situat în centrul insulei Malta, la aproximativ 9 km distanță nord-vest de capitala Valletta.