Costa de Caparica
Costa de Caparica este o stațiune situată pe malul Oceanului Atlantic, în partea de sud a estuarului fluviului Tejo și a capitalei Lisabona, la 50 km distanță. Costa da Caparica s-a dezvoltat rapid dintr-un sat liniștit de pescari într-o stațiune modernă, cu hoteluri, numeroase baruri și cluburi. Beneficiază de plajă lungă cu nisip fin și de atmosferă caldă, animată, cu hoteluri moderne. În partea de sud a stațiunii se află Lagoa de Albufeira, o arie naturală protejată cu facilități excelente pentru practicarea sporturilor nautice. Tradiția fostului sat pescăresc se păstrează vie încă în piața de pește din Bairro dos Pescadores, în timpul verii sunt organizate festivaluri pline de ritm și culoare.
Clima
Costa da Caparica beneficiază de climă mediteraneană, cu influențe subtropicale și de ierni blânde. Iarna temperatura medie în timpul zilei este de 15ºC, cad precipitații însemnate cantitativ și bate vântul. Primavara și toamna temperatura medie este de 20°C. Vara durează aproape șase luni, din mai până în octombrie. Temperaturile sunt ridicate, depășind deseori 30ºC.
Moneda: €
Obiective turistice:
Lisabona
Lisabona, capitala Portugaliei, este o destinație cosmopolită, cu o istorie captivantă și cu gastronomie savuroasă. Lisabona deține numeroase obiective turistice interesante, apreciate de turiștii din întreaga lume: Castelul Sao Jorge, Turnul Belem, Palatul Belem, Palatul Naţional Ajuda, Mănăstirea Carmo, Oceanario, etc. Mănăstirea Ieronimilor este cel mai prestigios locaş de cult din Lisabona, inclusă în patrimoniul UNESCO. A fost construită în timpul domniei regelui Manuel I, pentru a comemora călătoria lui Vasco da Gama în India. Construcția Mănăstirii Ieronimilor a început în anul 1502, arhitectura este în stilul manuelin, îmbină stilul gotic cu elementele renascentiste.
Parcul Natural Sintra-Cascais
Parcul Natural Sintra-Cascais este un complex inclus în patrimoniului universal UNESCO. Cuprinde opt castele și palate încadrate de un cadru natural de poveste și Mănăstirea Capucinilor construită în anul 1560.
Palatul Național Sintra
Palatul Național Sintra este situat în centrul istoric al orașului omonim. Palatul cu o istorie de peste opt secole, din perioada dominației maure până la sfârșitul monarhiei în anul 1910, este singurul care și-a conservat forma de la mijlocul secolului al XVI-lea până în zilele noastre. Primele referiri despre existența palatului datează din secolul al XI-lea și aparțin geografului Al-Bakr. După Reconquista etapele ale construcției, care constau în lucrări de consolidare și extindere, au fost finanțate de primii regi portughezi. Palatul a fost reședință a guvernatorilor mauri și a regilor creștini datorită climei plăcute, așezării privilegiate și peisajului încântător.
Palatul Monserrate
Palatul Monserrate a fost resedință de vară a baronului englez, Francis Cook, proprietarul unei bogate colecții de obiecte de artă din Marea Britanie. Palatul a fost reconstruit în anul 1863 pe ruinele unui conac neo-gotic în mijlocul unor grădini exotice superbe, amenajate în secolul al XVIII-lea. Palatul beneficiază de o arhitectură romantică, cu influențe medievale și maure.
Palatul Pena
Palatul Pena este considerat o capodoperă a arhitecturii romantice portugheze. Construcția îmbină elegant mai multe stiluri: neogotic, neorenascentist şi oriental. Silueta construcției este fermecătoare cu turnuri de diferite forme, minarete, terase, arcade, ziduri împodobite și cupole în diferite culori, perfect armonizate. Palatul este așezat la o altitudine de 500 metri (destul de greu accesibil), încadrat de un peisaj de basm, copaci și plante aduse din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii.
Palatul Queluz
Palatul Queluz așezat între Lisabona și Sintra este o construcție care îmbină în mod armonios arhitectura cu așezarea lui pitorească, în mijlocul grădinilor. Palatul, fostă reședință a unui marchiz, a devenit reședința de vară a monarhilor Portugaliei în secolul al XVII-lea. Un secol mai târziu palatul baroc a fost extins și restaurat în stilul rococo. Sala tronului amintește de sala oglinzilor din Versailles având candelabre de cristal venețian și cariatide aurite ce susțin plafonul.
Castelul Maurilor
Castelul Maurilor din Parcul Natural Sintra-Cascais a fost fortificație construită în timpul invaziei arabe din secolul al IX-lea, pentru apărarea liniei de coastă a Atlanticului. Fortificația a fost restaurată în mai multe rânduri de monarhii lusitani. Lucrările arheologice au scos la iveală artefacte vechi, din perioada neolitică și până în epoca medieval.
Palatul Quinta da Regaleira
Palatul Quinta da Regaleira din Sintra a fost construit la sfârșitul secolului al XVII-lea și a fost reședință aristocratică. Denumirea provine de la baroneasa da Regaleira, care l-a achiziționat în anul 1840. Reconstrucția palatului de la începutul secolului al XIX-lea este legată de numele lui António Augusto Carvalho Monteiro, un milionar portughez, extrem de cultivat. Arhitectul italian, Luigi Manini, a folosit o multitudine de stiluri arhitecturale: roman, gotic, romantic, manuelin pentru reconstrucția misteriosului palat. O parte din elementele arhitecturale utilizate compun ansambluri cu semnificații mitologice, istorice, religioase, ezoterice (fântâna inițiatică, fântâna abundenței, terasa zeilor).
Parcul Natural Arrábida
Parcul Natural Arrábida este o rezervație naturală inclusă în Patrimoniul Mondial Unesco, cu peisaje unice, cuprins între plajele fermecătoare cu nisip fin ale Atlanticului și crestele muntoase Arrábida, cu păduri de pin, eucalipt și palmieri, castele și mănăstiri medievale, înconjurate de livezi întinse de portocali.