Kopaonik
Kopaonik este o stațiune renumită, situată în partea centrală a Serbiei, în mijlocul masivului muntos omonim. Altitudinea maximă este de 2017 metri pe vârful Pančić. Numele stațiunii muntoase provine din termenul sârbesc „kopati” (a săpa) cu referire la activitatea minieră desfășurată în zonă în perioada medievală. Kopaonik se află la aproximativ 290 km distanță de Belgrad și este considerată cea mai mare stațiune de schi a Serbiei. Beneficiază de zeci de kilometri de pârtii de schi alpin și schi fond, zone pentru săniuș, patinoar, parc pentru snowboard, școli de schi, telescaune și teleschiuri moderne. În stațiune sunt pârtii amenajate atât pentru începători cât și pentru experimentații sporturilor de iarnă, pârtia Malo Jezero este luminată nocturn. Kopaonik este o destinație ideală pentru o vacanță activă tot timpul anului. Vara oaspeții pot opta pentru trasee alpine pitorești, ciclism montan, echitație.
Treska şi Brzeće sunt două destinaţii montane renumite cu conexiuni către Kopaonik. Treska este situată la aproximativ 5 km distanţă de centrul staţiunii Kopaonik. Brzeće se află în estul staţiunii Kopaonik, la aproximativ 17 km distanţă. Ski-liftul din Brzeće conectează cu pârtiile de schi din Kopaonik.
Clima
În zona Kopaonik clima este subalpină, regiunea este supranumită „muntele soarelui” deoarece beneficiază anual de aproape 200 de zile însorite. Temperatura medie anuală pe Ravni Kopaonik este aproximativ 4°C.
Moneda: dinar sârbesc (RSD)
Obiective turistice:
Parcul Național Kopaonik
Parcul Național Kopaonik protejează regiunea montană din jurul platoului Suvo Rudište, locul de origine al furtunosului râu Samokovska. Parcul este fermecător, cu păduri de foioase și conifere, cu specii de păsări rare precum potârnichea de stâncă, bufnița, sfrânciocul roșu și ciocârlia de lemn. Izvoarele termale de la Jošanička Banja care ating temperatura de 88° C se află în partea nord-vestică a parcului.
În regiunea Kopaonik sunt numeroase ruine de fortificații medievale (Zvecan, Koznik, Maglic) și lăcașuri de cult frumoase precum: Gradac, Pavlica, Zicași mănăstirile Sopocani și Zica incluse în patrimoniul mondial UNESCO.