Bodrum
Bodrum este situat pe peninsula cu același nume din regiunea Mugla, în partea sud-vestică a Turciei. Bodrum este un important port și o destinație turistică renumită de pe țărmul Mării Egee. Orașul are o istorie îndelungată, așezarea întemeiată de greci în antichitate se numea Halicarnas și a fost locul natal al istoricului elen Herodot. Bodrum adăpostește ruinele uneia dintre cele șapte minuni ale lumii antice, Mausoleul din Halicarnas. Orașul a fost cucerit și stăpânit pe rând de perși, bizantini și otomani.
Bodrum beneficiază de o așezare geografică privilegiată, înconjurat de munți, cu golfuri spectaculoase, apele mării cristaline și o mare diversitate de specii marine. Viața de noapte este activă, sunt multe cluburi, baruri și discoteci în zonă. În sezonul estival, hotelurile din stațiunile învecinate satisfac exigențele oricărui vizitator. Pe străduțele întortocheate din centrul vechi amatorii de shopping vor găsi suveniruri interesante. Orașul este renumit pentru construcția de bărci tradiționale numite tirhandil și yachturi elegante și pentru atmosfera lui boemă și prietenoasă, fiind preferat de elita artistică a Turciei. Peninsula se bucură de plaje frumoase cu nisip și climă blândă, cele mai renumite destinații de vacanțe sunt: Gümbet, Bardakci, Torba, Turgutreis, Bitez, Yalikavak, Gümüşlük, Kadikalesi.
Aeroportul Milas Mugla se află la 35 km distanță de orașul Bodrum, transferul durează aproximativ 35 minute. Insula grecească Kos se află la numai 30 minute distanță de mers cu vaporul din Bodrum.
Clima
În Bodrum clima este mediteraneană, cu ierni ploioase și veri fierbinți și uscate. Cele mai călduroase luni sunt iulie şi august. În timpul iernii temperatura se situează între 6-16°C, iar vara temperatura variază între 30-35°C.
Moneda: Lira turcească
Obiective turistice:
Castelul din Bodrum
Castelul Sfântul Petru Eliberatorul din Bodrum este unul dintre cele mai bine conservate monumente medievale din lume. Construcția fortificată a început în anul 1402, din inițiativa cavalerilor din Rodos, fiind considerat un simbol al rezistenței Europei creștine împotriva otomanilor. La ridicarea construcției s-au folosit o parte din materialele Mausoleului din Halicarnas, care se degradase datorită cutremurelor. Castelul de pe peninsula Zephyrion a rămas până în secolul al XVI-lea ultimul adăpost pentru creștini de pe întregul țărm al Asiei Mici, când a fost cucerit de sultanul Mahomed al II-lea. În prezent, castelul servește drept muzeu, cu exponate apaținând cavalerilor și adăpostește Muzeul de Arheologie Subacvatică, cu exponate recuperate din adâncul Mării Egee.
Morile de vânt
Morile de vânt se află pe dealurile dintre Bodrum și Gümbet, în jurul vehiului port pescăresc, Yalikavak. Morile de vânt au fost construite în secolul al XVIII-lea, din piatră și lemn. Au fost utilizate de către localnici până în anii ’70 pentru măcinarea grâului, în prezent sunt restaurate.
Mausoleul din Halicarnas
Mausoleul din Halicarnas a fost ridicat între anii 377- 353 î.e.n, servind drept monument funerar regelui Mausolus. În timpul domniei acestuia, capitala Halicarnas a cunoscut o perioadă de înflorire economică și culturală. Monumentul a fost considerat una dintre cele șapte minuni ale lumii antice. Termenul din vocabular, aflat în uz, „mausoleu” provine de la numele regelui Cariei. Mausoleul s-a degradat datorită unor cutremure puternice și în timpul ocupației cavalerilor din Rodos, în secolul al XV-lea. Poarta Myndos este singura conservată din zidurile orașului vechi, Halicarnas. Poarta a fost ridicată în secolul al IV-lea î.e.n. din ordinul regelui Mausolus.
Amfiteatrul
Construcția Amfiteatrului din Bodrum este atribuită domniei regelui Mausolus. Edificiul din secolul al IV-lea î.e.n. a fost extins în perioada cuceririi romane, capacitatea maximă a fost estimată la 13 000 de persoane. Structura s-a conservat bine, a fost restaurată și găzduiește diferite evenimente estivale.