Kușadasi
Kușadasi este una dintre cele mai faimoase stațiuni de pe litoralul turcesc al Mării Egee, face parte din regiunea Aydin. Orașul este situat la aproximativ 95 km distanță în sudul orașului Izmir și la 180 km distanță în nordul orașului Bodrum. Semnificația numelui Kușadasi este “insula păsării”, datorită formei peninsulei, care seamănă cu un cap de pasăre. Regiunea a fost leagănul multor civilizaţii, cu o istorie de peste 4000 de ani și numeroase vestigii antice, ioniene sau romane printre care: Efes, Pygale, Panionion, Milet. Orașul a fost fondat de bizantini, după scăderea importanței Efesului, datorită retragerii apelor Mării Egee. Kușadasi a fost condus de venețieni și genovezi, cu numele de Scala Nova și cucerit de otomani în secolul al XV-lea. În perioada medievală a fost ridicat zidul de apărare al orașului, împotriva atacurilor piraților și castelul de pe insula învecinată Güvercinada (Insula Porumbelului).
Centrul istoric al orașului își întâmpină vizitatorii cu o mulțime de cafenele, restaurante, cluburi și tradiționalul bazar, unde târguiala este la ea acasă. Kușadasi beneficiază de plaje întinse cu nisip auriu, ape limpezi, climă blândă, cu multe zile însorite, hoteluri moderne și facilități pentru practicarea sporturilor nautice.
Clima
Kușadasi are un climat de tip mediteranean, cu verile călduroase și ierni blânde. Zona se bucură de un sezon turistic îndelungat, cu aproximativ 300 de zile însorite pe an. Luna cea mai călduroasă este august, temperatura ajunge la 37°C, iarna temperatura coboară până la 10°C.
Moneda: Lira turcească
Obiective turistice:
Parcul Adaland
Parcul Adaland este unul dintre cele mai mari și mai moderne parcuri acvatice din lume. Pe lângă parcul acvatic, care se adresează tuturor categoriilor de vârste, cuprinde alete două parcuri inedite DolphinPark și SeaPark. În Dolphin Park se poate experimenta înotul alături de delfini, iar în SeaPark se vizitează acvariul și se fac scufundări în lagună.
Selçuk
Orășelul Selcuk, aflat la 20 km distanță de Kusadasi și la numai 5 km de Efes, este un muzeu în aer liber, găzduiește ruinele bazilicii bizantine Sfântul Ioan și mormântul apostolului, cetatea bizantină, apeductul roman, moscheea Isabey, care datează din secolul al XIV-lea.
Efes
Efes este unul dintre cele mai frumoase metropole antice europene și un important port comercial la Marea Egee. De-a lungul secolelor apele mării s-au retras, astfel încât orașul este situat în prezent la aproximativ 10 km distanță de țărm. Efes găzduia una dintre cele șapte minuni ale lumii antice, templul zeiței Artemis. Templul fost distrus într-un incediu provocat intenționat, a fost reconstruit de Alexandru cel Mare și distrus apoi de goți. A fost refăcut pentru a doua oară, însă a fost distrus definitiv, fiind considerat păgân, odată cu apariția creștinismului, din ordinul patriarhului Constantinopolului.
Casa Fecioarei Maria
Casa Fecioarei Maria se află la aproximativ 10 km distanță de Efes, un loc de pelerinaj pentru creștini și localnici. Se spune că în acest loc retras și-ar fi trăit ultimii ani din viață Sfânta Fecioară după răstignirea Mântuitorului, în singurătate, însoțindu-l pe apostolul Ioan, în grija căruia fusese încredințată de către Fiul ei.
Panionium
Situl arheologic Panionium se află la 25 km distanță de Kușadasi. Aici se desfășurau sărbătorile religioase și jocurile numite Panionia și a fost locul de întâlniri al Ligii Ioniene.
Insula Porumbelului
Güvercinada este legată de Kușadasi printr-un dig cu o lungime de 350 metri și adăpostește o fortăreață, ce datează din secolul al XIII-lea. Castelul Piraților a fost construit de bizantini. Oaspeții au la dispoziție o cafenea cochetă și superba panoramă a orașului.
Pamukkale
Pamukkale se află la aproximativ 190 km distanță de orașul Kușadasi. Castelul de Bumbac este un spectacol natural fascinant, terasele calcaroare de un alb imaculat sunt transformate în piscine de eroziunea apelor termale. Izvoarele termale au o temperatură constantă de 35°C. În apropiere se poate vizita situl orașului antic Hierapolis, considerat locul de odihnă al zeilor.