Constanța, venerabila de pe litoralul românesc al Mării Negre
De la Tomis la Constanța
Constanța, venerabila de pe litoralul românesc al Mării Negre, a traversat istoria cu numele coloniei elene, Tomis, apoi a devenit Constantiana.
Constanța are o vârstă venerablilă între orașele României. Colonia elenă, botezată Tomis, a fost atestată documentar din anul 617 î.e.n. Așezarea întemeiată de milezieni ocupa partea peninsulară a orașului. Zona era locuită de daci, schimburile comerciale între eleni, daci, sciți și celți prin portul Tomis au susținut dezvoltarea urbanistică. În secolul I î.e.n. portul de la malul Mării Negre devine parte a provinciei romane Moezia Inferior. În perioada bizantină, perimetrul orașului a fost extins cu un cartier nou denumit Constantiana (Constantia). Denumirea ar fi fost aleasă pentru a onora unul dintre personajele dinastiei bizantine a Constantinilor, încă se dezbat ipotezele. Istoricii susțin că decizia împăratului Constantin cel Mare de a tolera creștinismul în anul 313, a deteminat numeroși creștini să se stabilească în oraș. Inscripțiile dintre secolele al V-lea și al VI-lea arată că cele două denumiri coezistă.
În timp, numele Constantina a devenit dominant, timp de câteva secole a fost utilizată varianta turcească a termenului, Köstence sau Köstendje. Construcția liniei ferate Cernavodă-Constanța din secolul al XIX-lea a constribuit la dezvoltarea orașului. În perioada interbelică, Constanța era un oraș cosmopolit, cu un potențial economic și turistic remarcabil. În prezent, Constanța e o destinație turistică importantă de pe litoral, împreună cu stațiunea estivală, Mamaia.
Ziua Constanței se celebrează anual, pe 21 mai, de Sfinții Constantin și Elena.
© 2021, DAIAVEDRA