Rijeka, orașul croat, desemnat capitală europeană a culturii în anul 2020
Rijeka a fost desemnată capitală europeană a culturii în anul 2020, alături de orașul irlandez, Galway. Calendarul evenimentelor culturale este foarte încărcat pe tot parcursul anului. Istoria orașului, cultura și obiectivele turistice sunt captivante. Programul evenimentelor din Rijeka se va desfăşura sub sloganul „Portul diversităţii” şi cu trei teme principale: apă, muncă şi migraţie.
Rijeka (Fiume) este un oraș cu un patrimoniu cultural bogat și cu o istorie îndelungată. Oaspeții vor descoperi un oraș fermecător, romantic, cosmopolit. Rijeka este cel mai mare port așezat pe malul Golfului Kvarner și al treilea oraș ca mărime al Croației. În regiune, cele mai vechi urme ale prezenței umane datează din Paleolitic și Neolitic. Liburnii și ilirii au fondat primele așezări. În timpul dominației romane centrul orașului a fost stabilit în vecinătatea gurii de vărsare a râului Rječina în Marea Adriatică. Între secolele al V-lea și al VII-lea s-au stabilit în regiune croații, populație de origine slavă. Prima mențiune a așezării medievale a fost făcută în secolul al XIII-lea, când Rijeka era un oraș feudal fortificat.
În secolul al XV-lea, Rijeka a intrat sub stăpânirea dinastiei Habsburgice. A urmat o perioadă înfloritoare ca urmare a comerțului, în anul 1791 a fost proclamat Rijeka port liber. În secolele următoare Rijeka a fost disputat între italieni, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor, a fost parte a Iugoslaviei, iar din 1991 face parte din Republica Croația. În prezent, Rijeka este un important centru maritim și universitar. Tabloul panoramic al orașului este un amestec interesant între imaginea portului și grandoarea epocii Habsburgilor. Majoritatea monumentelor culturale și istorice sunt accesibile pietonal, deoarece se află în partea centrală a orașului.
Rijeka beneficiază de numeroase obiective turistice interesante:
Castelul Trsat
Castelul Trsat deține o poziție strategică pe un deal, care domină orașul Rijeka, la o altitudine de 138 metri. Se spune că a fost ridicat pe locul unei fortărețe romane. Prima dată a fost menționat în anul 1288, ca centru parohial. Deși a trecut prin perioade tulburi, castelul și-a păstrat caracteristicile unei construcții medievale, fiind una dintre cele mai vechi fortificații de pe coastă. În secolul al XIX-lea a fost restaurat în stil romantic neoclasic de către Laval Nugent, un comandant din armata austriacă. În prezent adăpostește expoziții de artă, concerte, spectacolele de teatru, evenimente. Biserica Maicii Domnului din Trsat este cel mai mare centru de pelerinaj din vestul țării, cunoscută pentru icoana "miraculoasă" a Mariei, despre care se crede că a fost pictată de Apostolul Luca. Biserica a fost construită în secolul al XIII-lea, deține lucrări de artă impresionante. Accesul spre la castel și biserică se face prin urcarea celor 538 trepte construite în anul 1531, cu plecare din centrul orașului sau cu autobuzul.
Catedrala Sfântul Vitus
Catedrala Sfântul Vitus dedicată patronului spiritual al orașului, a fost construită de iezuiții din Rijeka, biserica și școala au consolidat influența romanică în detrimentul limbii croate și a scrierii glagolitice. Clădirea octogonală are elemente în stil baroc și gotic, cupolă, amvon și coloane impresionante. Construcția s-a realizat între anii 1638-1744, tezaurul catedralei conține exponate rare.
Biserica Sfântul Ieronim
Biserica Sfântul Ieronim se află pe aripa estică a Palatului Municipal din Rijeka. Construcția bisericii a început în anul 1315, din ordinul conților Devin. În secolul al XVIII-lea biserica a fost renovată în stil baroc, dar au fost conservate contraforturile, ferestrele arcuite gotice, Capela Sfintei Treimi.
Muzeul Maritim și Istoric
Muzeul Maritim și Istoric se află în Palatul Guvernatorului, fosta reședință a guvernatorului ungar. Clădire neo-renascentistă, proiectată de arhitect maghiar Alajos Hauszmann este suberbă. Muzeul deține o colecție bogată de modele de nave, echipamente nautice, descoperiri arheologice din perioada preistorică până perioada medievală.
Muzeul de Istorie Naturală
Muzeul de Istorie Naturală este amenajat într-o vilă din secolul al XIX-lea, expune aproximativ 90000 de exponate legate de oraș și zona înconjurătoare. Expoziția include colecția include roci și minerale, o colecție de paleontologie, numeroase fosile provenite din peșterile din apropiere, o colecție de nevertebrate marine și o colecție de fluturi.
Muzeul orașului Rijeka și Muzeul computerelor Peek & Poke
Muzeul orașului Rijeka a fost înființat în anul 1994 și expune colecții de arte plastice, numismatică, medalii, arme vechi, materiale de film, filatelie, fotografii, exponate tehnice. Muzeul computerelor Peek & Poke este o experiență inedită pentru familii, deține o colecție de peste 2000 de computere vechi, jocuri, imprimante, console de jocuri care evidențiază saltul tehnologic din ultimele trei decenii. O parte din exponate pot fi utilizate de către vizitatori.
Moscheea din Rijeka
Moscheea din Rijeka a fost inaugurata în anul 2013 și este una dintre cele mai frumoase din Europa. Cupola este alcătuită din cinci părți sferice separate acoperite cu oțel inoxidabil care compun o imagine monumentală. Arhitecții și-au propus construirea unei moschei care să arate ca o sculptură.
Turnul orașului și Poarta Romană
Turnul orașului (Gradski Toranj) inițial era inclus în una dintre porțile orașului. Deși a rămas intact în urma cutremurului din anul 1750, a fost reconstruit în anul 1890, devenind un simbol. Turnul cu ceas este împodobit cu sculptura vulturului bicefal. Poarta Romană descoperită în spatele Bisericii Sfântul Sebastian este cel mai vechi monument de arhitectură din Rijeka. A fost construit ca arc de triumf în cinstea împăratului roman Claudius servind drept poartă de intrare în orașul antic Tarsatika. Palatul Jadran, sediul companiei de transport maritim, Palatul Ploech, Palatul Modello, Palatul lui Robert Whitehead sau Clădirea Euroherc impresionează prin arhitectură deosebită.
În vecinătatea orașului merită vizitate satul Moscenice și Parcul Național Risnjak.
© 2020, DAIAVEDRA