Alanya
Alanya este un oraș din sudul Turciei, de pe țărmul Mării Mediterane, aflat la aproximativ 120 km distanță de orașul Antalya. Orașul are o istorie îndelungată, însă nu se știe cu exactitate cine a fondat orașul. În antichitate, era cunoscut sub denumirea latină Coracesium sau sub numele de Korakesion în greacă. Până la încorporarea în Imperiul Roman, din anul 63 î.e.n., orașul era refugiul piraților din Mediterană. În perioada bizantină a fost numit Kalonoros, cu semnificația „munte frumos”. Între secolele al VII-lea și al XII-lea regiunea a fost aprig disputată, până la cucerirea ei de către sultanul Seljuk Alaeddin Keykubat, care a redenumit orașul Alaiye. În secolul al XV-lea, sultanul Fatih Mehmet include orașul în Imperiului Otoman. În anul 1935, Mustafa Kemal Atatürk a redenumit orașul cu numele actual, Alanya.
Orașul vechi adăpostește case vechi, alei întortocheate, turnuri, moschei, bazaruri, un mic port, baruri, cafenele, restaurante cu bucătărie tradițională și internațională. Citadela din Alanya, aflată pe o mică peninsulă, este înconjurată de ziduri de apărare solide. Priveliștea mării este spectaculoasă, fortăreața e locul ideal prentru fotografii reușite. Ruinele bisericii Sfântul Gheorghe (Aya Yorgi Kilisesi) amintesc de epoca bizantină.
Alanya este înconjurată de stațiunile de litoral: Konakli, Incekum, Avsallar, Okurcalar, Mahmutlar. La est și la vest de Alanya se găsesc cele mai bune plaje cu nisip fin din zonă: Cleopatra, Damlatas, İncekum, Keykubat, Portakal, răsplatite cu distincția Blue Flag. Turiștii, care aleg vacanțele în zona Alanya, trebuie să țină cont de durata transferului de la și spre din aeroportul Antalya (AYT). Transferul durează aproximativ două ore, însă peisajele pitorești ale drumului pe coastă compensează parcursul. Din anul 2011 au început zborurile internaționale de pe aeroportul Gazipaşa-Alanya (GZP) situat la 42 km distanță de orațul Alanya.
Clima
Clima regiunii Antalya este mediteraneană, caldă și uscată vara, temperată și ploioasă iarna. Temperatura apei nu coboară sub 15°C, iar în timpul verii este in jur de 25°C. Temperaturile pot urca până la 40°C în lunile iulie si august.
Moneda: Lira turcească
Obiective turistice:
Fortăreața Alanya
Alanya Kalesi este una dintre cele mai robuste și mai frumoase cetăți din Anatolia. Cetatea e amplasată pe o peninsulă stâncoasă, cu o altitudine de 250 metri. Fortăreața a fost construită în secolul al XIII-lea, însă fundația datează din perioada elenă. Sultanul, Alaeddin Keykubat I, a ordonat construirea fortăreței pentru apărarea orașului, pe ruinele unei vechi cetăți bizantine. Zidurile cetății se întind pe aproximativ 8 km de-a lungul coastei. Fortăreața deținea 140 turnuri și 420 cisterne, multe se utilizează și în prezent. Accesul în cetate se poate face pietonal sau cu telegondola. Taxa de intrare este de ~ 15 lire.
Turnul Roșu
Kizil Kule a fost prima construcție din oraș, cu rol defensiv, ridicată în timpul domniei sultanului Alaaddin Keykubat I. Trunul se află în port, construcția realizată în anul 1226, are formă octogonală, înălțimea de 33 metri și un diametru de 29 metri. Numele turnului provine de la cărămida din argilă roșie utilizată, inițial purta numele sultanului. La ultimul etaj al turnului este amenajată o expoziție de arme, covoare și obiecte vechi.
Sealanya
Sealanya Dolphinpark Seapark se află în Türkler, la aproximativ 20 km distanță de Alanya. Parcul tematic include delfinariu și parc acvatic. În Seapark vizitatorii pot înota printre pești exotici și corali, pot explora Atlantis, se pot scufunda printre rechini și pisici de mare. În Dolphinpark oaspeții pot înota cu delfinii sau cu leii de mare și sunt invitați să admire spectacole cu aceste minunate viețuitoare marine.
Peștera Damlataș
Merită vizitată peștera Damlataș cu uriașele ei stalagmite, de aproape 15 metri înălțime. Temperatura interioară se păstrează constantă, la aproximativ 22-23°C. Conținutul bogat în dioxid de carbon și umiditatea mai mare de 90% sunt benefice persoanelor care suferă de astm. Oaspeții pot opta pentru croaziere spre golfurile și peșterile din legendare zonă: Peștera piraților, Peștera îndrăgostiților, Peștera Phosphorus.
Plaja Kleopatra
Plaja Kleopatra din Alanya este frumoasă, mărginită de stâncile împădurite, cu nisip alb, fin, ape marine curate, în nuanţe de turcoaz. Legenda spune că Marcus Antonius i-a oferit Cleopatrei în dar această plajă cu ocazia căsătoriei lor, regina Egiptului ar fi fost captivată de frumusețea golfului.
Petreceți un sejur în Alanya, o zonă pitorească, cu mare și soare din plin!