Antalya
Orașul, Antalya, este situat în sudul Turciei, la poalele Munților Taurus, pe litoralul Marii Mediterane. Denumirea „Antalya” desemnează centrul administrativ al provinciei cu același nume, una dintre cele mai importante stațiuni de pe riviera mediteraneană, un important port și aeroportul internațional (AYT) situat la aproximativ 11 km de centrul orașului. Plajele aurii, apa cristalină, sporturile nautice, băile turcești, gastronomia bogată, magazinele pestrițe, străzile și barurile gălăgioase, vestigiile elene, romane, bizantine sau otomane, festivalurile atrag anual numeroși turiști.
Antalya a fost fondată în anul 159 î.Chr. de regele din Pergam, Atal al II-lea, fiind botezat după numele acestuia „Atalya”. Cartierul vechi al orașului, Kaleiçi, adăpostește monumente din perioada romană, bizantină și otomană. Portul vechi a deținut acest rol până la mijlocul secolului al XX-lea, în prezent are doar rol de agrement, o mulțime de magazine, restaurante și cafenele cochete întâmpină vizitatorii. Merită admirate moscheele: Tekeli Mehmet Pașa, Murat Pașa și Iskele. Muzeul Național de Arheologie deține colecții antice foarte valoroase.
Konyaalti se află la aproximativ 10 km distanță de centrul orașului Antalya, stațiunea pune la dispoziția oaspeților plaja frumoasă, cu nisip fin și infrastructură turistică modernă.
Lara-Kundu este un district al orașului Antalya, situat la aproximativ 12 km distanță, zona este faimoasă datorită plajei lungi, cu nisip fin, auriu, a salbei de hoteluri moderne și a posibilităților de recreere.
Clima
Clima regiunii Antalya este mediteraneană, caldă și uscată vara, temperată și ploioasă iarna. Temperatura apei nu coboară sub 15°C, iar în timpul verii este in jur de 25°C. Temperaturile pot urca până la 40°C în lunile iulie si august.
Moneda: Lira turcească
Obiective turistice:
Moscheea Korkut
Ruinele moscheei Korkut ilustrează istoria plină de evenimente a orașului. Templul roman a fost construit în secolul al II-lea. În secolul al VII-lea, templul a fost transformat în biserică bizantină dedicată Fecioarei Maria. În timpul invaziilor arabe edificiul a fost puternic deteriorat. În secolul al IX-lea a fost refăcut. În secolul al XIII-lea, când Sultanatul de Rum administra Antalya, biserica a devenit o moschee și a fost adăugat minaretul. În 1361, regele cruciat al Ciprului a câștigat Antalya de la selgiucizi și edificiul a redevenit biserică. Un secol mai târziu, în timpul domniei lui Șehzade Korkut, redevine moschee. Clădirea a fost distrusă într-un incendiu în anul 1800, însă minaretul a supraviețuit. Kesik Minare a fost restaurat de curând.
Moscheea Yivli Minare
Moscheea Yivli Minare (Alaaddin) cu minaretul de 38 metri înălțime a devenit unul din simbolurile orașului Antalya. Edificiul a fost ridicat în timpul sultanului Alaeddin Kayqubad I, în secolul al XIII-lea și refăcut un secol mai târziu. Construcția face parte dintr-un complex de clădiri istorice din centrul vechi al orașului. Moscheea a fost printre primele construcții islamice din oraș. În prezent, clădirea găzduiește Muzeul de Etnografie.
Turnul cu ceas și turnul roșu
Saat Kulesi este singurul turn al citadelei care a rezistat până în prezent. Turnul cu ceas se află în Piața Kalekapisi, este realizat din calcar și are 14 metri înălțime. Turnul Hidirlik a fost ridicat în perioada romană, structura are o formă circulară poziționată pe un piedestal cubic. Construcția cu înălțimea de 14 metri a servit drept fortăreață și far.
Poarta lui Hadrian
Poarta lui Hadrian a fost un arc de triumf construit în onoarea împăratului roman, Hadrian, care a vizitat orașul în anul 130 e.n. Arhitectura porții este impresionantă, menită să-l impresioneze pe înaltul oaspete. Cele trei arcade boltite sculptate în marmură, turnurile și elementele florale compun un ansamblu fastuos.
Cascadele Düden
Cascadele Düden sunt un spectacol natural deosebit, excursiile sunt experiențe revigorante pentru turiști. Cascadele s-au format de râul Düden, unul dintre cele mai importante râuri ale Anatoliei, care se varsă în Marea Mediterană. Cascada Lower Düden situată vecinătatea plajei Lara se varsă direct în mare și poate fi admirată de pe mal sau printr-o plimbare cu vaporașul. Cascada Düden se află la 10 km distanță de orașul Antalya, aici apa cade peste stânci, turiștii pot trece pe sub perdeaua de apă. Cascada Kurşunlu și lacul Nilufer se află la 19 km de orașul Antalya, zona fost declarată parc natural.
Perga
Ruinele cetății Perga, capitala Pamphyliei antice, se află la 15 km distanță de orașul Antalya. Primele construcții au fost ridicate de hitiți, în urmă cu peste 3500 ani. În perioada elenistică s-a construit Poarta Grecilor împodobită cu statuile fondatorilor și ale zeităților. Se spune că, în drum spre Frigia, Alexandru cel mare a poposit aici și ar fi fost întâmpinat cu onoruri și daruri. Înflorirea orașului a debutat în timpul administrației lui Alexandru și a continuat în perioada romană. Orașul a decăzut în perioada bizantină și apoi a fost abandonat.
Orașele antice din apropiere: Xanthos, Perga, Sagalassos, Aspendos, Myra (locul natal al Sfântului Nicolae), Arycanda, Limyra sunt mărturii istorice interesante din perioada elenistică și romană.