Descriere
Romanița - sejur în Baia Mare
Hotelul Romanița 4* se află în localitatea Recea, la aproximativ 4 km distanță de orașul Baia Mare. Unitatea de cazare beneficiază de amplasare pitorească, de interioare elegante, de facilități moderne și de servicii ireproșabile. Hotelul poate fi o alegere inspirată pentru un sejur de relaxare sau pentru explorarea zonei. Descoperiți tradițiile din Maramureș!
Facilități camere: mobilier modern, încălzire, aer condiţionat, LCD, televiziune prin cablu, telefon, acces internet, minibar, cadă sau duş, articole de toaletă gratuite, uscător de păr, balcon,room service.
Dotări și servicii: recepție nonstop, două restaurante, bar, terasă, grădină, camere pentru nefumători, facilităţi pentru persoane cu dizabilități, cameră de bagaje, lift, acces internet, încălzire, aer condiţionat, sală de conferințe și petreceri, centru spa și wellness (jacuzzi, saună, masaj), piscină interioară, piscină exterioară, piscină pentru copii, tobogan acvatic, solar, spălătorie, birou de turism, parcare.
Informaţii utile pentru sejur în Maramureș
Maramureș este denumită regiunea din nordul României, unde se învecinează cu Ucraina. Sudul Maramureșului este teritoriu românesc, județul Maramureș, iar partea nordică cu raioanele Hust, Rahău și Teceu este teritoriu ucrainean. În Maramureș relieful este variat, cu unităţi geomorfologice distincte. Munții Rodnei, Oaș, Gutâi, Ţibleş și depresiunea Maramureșului fac parte din Carpaţilor Orientali. Partea mai joasă, cu depresiunile Baia Mare şi Lăpuşului fac parte din Podișul Transilvaniei, cel mai înalt vârf muntos este Pietrosul Rodnei cu altitudinea de 2304 metri. Oaspeții sunt atrași de frumusețea locurilor, de fauna și flora din parcurile naționale. Arhitectura inconfundabilă, portul popular, gastronomia bogată și ospitalitatea localnicilor sunt alte atribute importante ale destinației. Păstrarea nealterată a tradițiilor și obiceiurilor ancestrale este trăsătura definitorie a acestei destinații fermecătoare.
Baia Mare, reședința județului Maramureș, este un oraș cu o istorie îndelungată, strâns legată de activitatea minieră. Localul Monetăriei construit în secolul al XVIII-lea, Turnul Ștefan din secolul al XV-lea, fosta a clopotniță unei foste biserici, Bastionul Măcelarilor ridicat în secolul al XV-lea, concomitent cu zidul de apărare, Casa Iancu de Hunedoara, catedrala Sfânta Treime și catedrala Adormirea Maicii Domnului sunt câteva dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Baia Mare.
Clima: În Maramureș clima este temperat-continentală cu specific montan, verile sunt răcoroase, iar iernile sunt reci, cu ninsori abundente. Temperatura medie anuală este de 7°C, precipitațiile sunt abundente, ninsorile se manifestă în intervalul dintre lunile octombrie și martie. Stratul de zăpadă din zonele mai înalte depăşește frecvent grosimea de 1 metru.
Obiective turistice:
Cimitirul Vesel
Cimitirul Vesel din Săpânța a devenit atracție turistică datorită picturilor naive, multicolore de pe cruci și versurilor care relatează cu umor câte ceva din viața persoanelor înhumate. Se presupune că sursa a artistului popular, Stan Ioan Pătraș, a fost viziunea dacilor despre moarte.
Mocăniţa
Valea Vaserului este un defileu spectaculos din Maramureş, o plimbare cu Mocăniţa oferă vizitatorilor poibilitatea de a admira privelişti încântătoare, cu sate tradiționale, păduri și poienițe din Parcul Natural Munții Maramureșului. În ciuda vârstei înaintate, trenul cu locomotiva cu aburi transportă agale vagoanele cu lemn și vagoanele cu turiștii fascinați de sălbăticia tulburătoare a locului.
Bisericile de lemn
Bisericile de lemn din Maramureş sunt monumente remarcabile pentru arhitectura ortodoxă, sunt înguste, dar înalte, cu turle zvelte. Ansamblul bisericilor de lemn din zona Maramureș reprezintă un tezaur arhitectural unic, ele demonstrează maturitatea artistică a meștesugarilor locali. Opt dintre aceste biserici au fost incluse în Patrimoniul Mondial al UNESCO, merită admirate: bisericile din Budești, Desești, Ieud, Plopiș, Rogoz, Poienile Izei, Mănăstirea Bârsana, Biserica veche din Bârsana.
Cavnic
Statiunea Cavnic se află la poalele Munților Gutâi, pe cursul superior al râului Cavnic. Zona a fost locuită din timpuri străvechi, ocupația de tradiție fiind mineritul. Numele orașului derivă din termenul de origine slavă „kopaonik” cu semnificația de „a săpa”. Stațiunea beneficiază de șapte pârtii de schi cu diferite grade de dificultate, deservite de o instalație de teleschi.
Sighetu-Marmației
Sighetu-Marmației este situat în nordul țării, în vecinătatea frontierei cu Ucraina. Orașul se află la confluenţa râurilor Iza şi Tisa. Sighetu-Marmației a fost o așezare străveche, însă prima atestare apare în secolul al XIV-lea în documente privind privilegiile orășenești conferite de către regele Carol Robert de Anjou. Numele oraşului provine din termenul dacic „seget”, care înseamnă „cetate”. Cele mai importante obiective turistice sunt: Muzeul Satului Maramureșean, Muzeul Etnografic al Maramureşului, Memorialul victimelor comunismului și al rezistenței și Casa memorială Elie Wiesel. Muzeul se află în casa natală a renumitului scriitor, eseist și filozof umanist, distins cu Premiul Nobel pentru Pace. Sunt prezentate personalitatea scriitorului și episoade din viața comunității evreiești din Sighet înainte și după Holocaust.