Chania, o perlă a Cretei
Prefectura Chania din partea vestică a insulei Creta este o destinație de vacanță cu numeroase atracții turistice. Vacanțele în Chania se potrivesc pasionaților de istorie și arhitectură, iubitorilor de mare și soare, amatorilor de sporturi nautice, expediții sau de shopping. Anual, în Chania, Souda, Paleochora, Kalyves se organizează festivaluri, evenimente culturale și religioase.
Istoria orașului
De-a lungul secolelor, romanii, bizantinii, arabii, venețienii, turcii și-au pus amprenta pe istoria Chaniei. Orașul medieval a fost construit pe ruinele vechiului oraș Kydonia. Conform mitologiei, regele Kydon a fondat unul dintre cele mai importante orașe ale Cretei antice, o poartă navală între continente. În timpul dominației arabe din secolul al IX-lea, orașul a fost redenumit Al Hanim, după recucerirea bizantină din anul 961, orașul a fost botezat Chania.
În anul 1204 insula a fost încredințată marchizului Bonifacio de Montferrat, ulterior, acesta a vândut-o venețienilor. La început relațiile între cretani și venețieni au fost încordate, cu timpul diferendele au fost depășite, orașul a prosperat fiind capitala insulei. Numele a fost schimbat în La Canea, fortificațiile au fost întărite, relațiile comerciale s-au dezvoltat. După căderea Constantinopolului în anul 1453, mulți preoți și artiști s-au refugiat aici, aceștia au întărit religia și cultura bizantină în insulă. Chania devenea un amestec de elemente culturale bizantine, venețiene și grecești clasice. După cucerirea otomană din anul 1645, multe biserici au devenit moschei, au fost construite fântâni și băi publice. După multe confruntări între cretani și flota turcilor, în anul 1897, insula a fost declarată autonomă și Chania a devenit capitala statului cretan. În anul 1913 Creta s-a unit cu restul Greciei mulțumită eforturilor guvernatorului insulei, Eleftherios Venizelos.
În prezent, Chania este un oraș pitoresc, cu atmosferă nostalgică și cu istorie emoționantă, un amestec între vechi și nou. Arhitectura venețiană, turcă, tradițională și modernă coexistă în armonie în partea veche a orașului. Centrul vechi e un amestec interesant al civilizațiilor orientale și occidentale. Autoritățile fac eforturi pentru a conserva aspectul unic al centrului istoric, în ciuda dezvoltării turistice intense din ultimii ani. Clădirile vechi, muzeele, bisericile și magazinele sunt grupate în zona portului venețian și în zona Kastelli din vecinătate. Aleile labirintice cu clădiri vechi, îngrămădite, construiesc o imagine fermecătoare, desprinsă din alt timp.
Orașul vechi
Promenada portului e încântătoare, mărginită de restaurante și cafenele cochete. În apropiere poate fi vizitată galeria de artă amenajată în moscheea Yali (Küçük Hassan). Arsenalele sunt șantierele navale construite de venețieni în secolul al XV-lea ce pot fi admirate în portul vechi. La capătul digului se află farul în formă de minaretă, construit în anul 1839, după planul unui arhitect egiptean. Muzeul Arheologic din Chania prezintă istoria de milenară a insulei, deține exponate antice extrem de valoroase.
La intrarea în portul vechi, se află cetatea Firka ridicată de venețieni între anii 1204-1669 și utilizată ca garnizoană locală. Între anii 1669-1898, garnizoana a fost utilizată de otomani, numele provine din limba turcă înseamnă baracă. Locul are o semnificație importantă în istoria Cretei, pe 1 decembrie 1913, a fost arborat pentru prima dată steagul elen. La intrare se află Muzeul Maritim al Cretei, care ilustrează tradițiile maritime cretane și grecești din perioada preistorică până în epoca modernă.
Biserica Agios Nikolaos este situată în piața centrală din cartierul Splantzia și are o arhitectură unică. Inițial, construcția a fost o mănăstire dominicană, ridicată între secolele al XIII-lea și al XIV-lea. În timpul ocupației otomane, mănăstirea a fost transformată în moschee și a fost construit minaretul din colțul bisericii. Din anul 1918, după eliberarea Cretei, a devenit biserică ortodoxă dedicată Sfântului Nicolae, patronul marinarilor. În zonă mai pot fi vizitate biserica Agia Ekaterini construită în secolul al XVI-lea, biserica venețiană Sfântul Rocco, minaretul Achmet Aga.
Parcul Botanic
Parcul Botanic se află la aproximativ 18 km distanță de Chania, la poalele Munților Albi. Parcul se desfășoară pe o suprafață 20 hectare amenajată cu pomi fructiferi, ierburi, plante medicinale și ornamentale. Această aventură în natură este completată cu priveliștea lacului, cu fauna locală și cu preparate tradiționale servite în restaurantul parcului.
În peninsula Akrotiri, la aproximativ 10 km distanță de orașul Chania, se află mănăstirea Agia Triada fondată în anul 1612. Biserica Sfintei Treimi are arhitectură bizantină, plan cruciform și trei cupole. În incinta mănăstirii au fost amenajate un mic muzeu și un magazin cu ulei de măsline.
Frangokastello
Frangokastello se află pe coasta de sud a insulei Creta, la aproximativ 80 km distanță de orașul Chania. Fortificația a fost ridicată de venețieni în secolul al XIV-lea, pentru a descuraja atacurile piraților și a-i proteja pe nobilii venețieni din regiunea Sfakia de revoltele localnicilor. Denumirea, Frangokastello, a fost adoptată de venețieni de la localnicii care îl numeau „castelul francilor”. Castelul are formă dreptunghiulară, cu turnuri la fiecare colț, clădirile din interiorul zidurilor și crenelurile, au fost construite în timpul ocupației otomane. În vecinătate se întind unele dintre cele mai frumoase plaje din Creta, Vatalos și Orthi Ammos.
Sfakia
Sfakia este o localitate mică, liniștită, situată la aproximativ 72 km distanță de orașul Chania. Sfakia se înalță pe o colină, cu privire spre un golf din partea sudică al insulei. Stațiunea păstrează o atmosferă cretană autentică, neatinsă de turismul de masă. Tarvernele abundă de preparate locale foarte gustoase, merită încercate variantele cu pește și brânză locală. În timpul administrației venețiene, Sfakia s-a bucurat de o economie înfloritoare, a avut și cetate, Castel di Sfacia.
Cele mai apropiate plaje de orașul Chania sunt: Chrissi Akti (Golden Beach), Nea Chora, Germaniko Pouli, Agii Apostoli, Souda, Kalamaki. Pe litoralul din vestul prefecturii Chania se află plaje paradiziace, în topul celor mai frumoase plaje din Europa: Balos, Falassarna, Elafonisi.
© 2022, DAIAVEDRA