Muzee din Londra
Londra este o metropolă europeană captivantă, o destinație de vacanță cu un patrimoniu cultural imens. Palatele și catedralele impresionante, castelele, parcurile și podurile redau istoria orașului de pe malurile Tamisei. Muzeele din Londra sunt fascinante, au istorie îndelungată și exponate prestigioase. Multe dintre muzeele londoneze se află în topul celor mai mari instituții de profil din lume. Fie că sunteți pasionați de istorie, de artă și cultură sau de știință, muzeele londoneze vă vor impresiona. Multe dintre muzee permit intrarea gratuită, doar expozițiile temporare sunt contra cost. Agenția de turism Daiavedra vă prezintă zece muzee pentru următoarea vizită în Londra.
Royal Academy of Arts
Academia Regală de Arte din Londra este destinația potrivită pentru a admira operele artiștilor britanici într-un singur loc. Instituția a fost fondată de artiști și arhitecți britanici în anul 1768. Academia Regală se află în sediul actual din Burlington House de peste 150 ani și s-a extins recent. Academia Regală continuă instruirea artiștilor aspiranți și găzduiește expoziții de lucrări de artă din întreaga lume. Muzeul deține piese de artă din Grecia antică, lucrări de artă ale foștilor membri (Gainsborough, Reynolds), exponate de artă modernă. Expoziția de vară este unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale londoneze. În fiecare an, unul dintre artiștii Academiei Regale de Arte organizează expoziția. Evenimentul are o tradiție de invidiat, se desfășoară anual, fără întrerupere din anul 1769.
British Museum
Muzeul Britanic a fost fondat în anul 1753, printr-o hotărâre a Parlamentului Britanic. Bazele au fost puse prin achiziționarea de către Regele George al II-lea a vastei colecții strânse de medicul Sir Hans Sloane. În anul 1759 a fost inaugurat primul muzeu național deschis publicului din lume, intrarea fiind liberă pentru „toate persoanele studioase și curioase”. Inițial, muzeul era găzduit în Casa Montagu, colecția cuprindea manuscrise, cărți, monede, antichități. Pe parcurs expoziția a fost completată cu artefacte din întreaga lume de o valoare inestimabilă. Construcția clădirii în stilul renașterii grecești a demarat în anul 1823, sub conducerea arhitectului Sir Robert Smirke, în 1857 a fost adaugată sala de lectură din clădirea circulară. În anul 2000 a fost inaugurată Marea Curte a Reginei Elisabeta a II-a din centrul muzeului, cea mai mare piață publică acoperită din Europa. În anul 2013 a fost deschis Centrul Mondial de Conservare și Expoziție. Cele mai renumite exponate sunt: Piatra Rosetta, vasul Sophilos, sculpturi din Partenon, Venus ghemuită, bustul faraonului Ramses al II-lea, toba Akan, șarpele Aztec, stâlpul Haida, statuia Hoa Hakananai’a, Stindardul Urului, artefacte din Mausoleul din Halicarnas. Muzeul Britanic este cel mai vizitat obiectiv turistic din Londra.
Victoria and Albert Museum
Muzeul Victoria și Albert este cel mai mare muzeu de arte decorative din lume, cu o colecție permanentă de 2,3 milioane de exemplare din peste 5000 ani de creativitate umană. Muzeul deține resurse pentru studiul arhitecturii, mobilierului, modei, textilelor, fotografiei, sculpturii, picturii, bijuteriilor, sticlei, teatrului. Bazele muzeului au fost puse în 1852, când a fost înființat Muzeul Producătorilor găzduit în Casa Marlborough. În anul 1899, Regina Victoria a pus piatra de temelie a clădirii actuale, proiectată de Sir Aston Webb, muzeul primit numele actual. Construcția în stil eclectic a fost inaugurată în 1909, de-a lungul timpului muzeul a fost modificat și extins prin construcții adiacente. Galeriile găzduiesc sculpturi, mobilier, metalurgie, bijuterii și textile medievale, porțelan și obiecte ceramice, arme și armuri, artă indiană, miniaturi, desene și acuarele. Cele mai renumite exponate sunt: jucăria mecanică Tipu's Tiger, carpeta Ardabil, schițele lui Rafael, sculptura Cele trei grații, galeria de modă, colecția de bijuterii.
Natural History Museum
Muzeul de Istorie Naturală londonez este unul dintre cele mai importante și mai mari muzee de profil din lume. Construcția a fost finalizată în anul 1883, fațada cu arhitectura victoriană este impresionantă, iar interiorul somptuos poate concura cu frumusețea unei catedrale. Muzeul găzduiește aproximativ 80 miloane de exponate aparținând științelor naturale: botanică, zoologie, entomologie, mineralogie, paleontologie. Cele mai populare sunt: expoziția dedicată dinozaurilor, galeriile despre evoluția umană, fosilele marine, minerale, exponatele aduse de Charles Darwin și prima ediție a lucrării „Originea speciilor”. Zona roșie are ca tematică istoria Pământului, prezintă specimene de roci, minerale și pietre prețioase, impactul omului asupra planetei. Zona verde prezintă evoluția planetei, iar zona albastră explorează diversitatea vieții de pe planetă. Zona portocalie permite publicului să observe știința la lucru, cuprinde Centrul Darwin și grădina cu animale sălbatice a muzeului. Aici sunt amenajate spații pentru relaxare și contemplare. Intrarea este gratuită, cu excepția anumitor sectoare.
Museum of London
Muzeul Londrei prezintă istoria metropolei în galerii cronologice trecând prin preistorie, antichitate, epoca medievală și modernă. Creat prin act al Parlamentului din anul 1965, Muzeul Londrei a reunit colecțiile altor două muzee, Muzeul Guildhall și Muzeul Londrei. Primul fondat în 1826 găzduia descoperiri arheologice din perioada romană și medievală, colecția Hanbury Beaufoy. Muzeul Londra fusese inaugurat în anul 1912 de către Regele George al V-lea, deținea colecții regale. Pe parcurs au fost achiziționate colecții de porțelan și arte decorative, piese de sticlă. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial colecţia a fost mutată de mai multe ori. În prezent muzeul se află la câțiva pași distanță de Catedrala Saint Paul. Expozițiile relatează o „biografie” a Londrei cu accent pe viața socială, cuprind: încăperi amenajate ca în Londinium roman; sculpturi din Templul lui Mithras; ceramică și metalurgie din perioada medievală; arme și armuri; suveniruri din teatru; o celulă de închisoare; diferite interioare de magazine.
Design Museum
Muzeul de Design a fost fondat de designerul englez Sir Terence Conran în anul 1989. Muzeul a fost mutat în sediul actual din Kensington în anul 2016. Expozițiile contemporane prezintă exponate de la modă și grafică până la arhitectură și design de produse industriale. Pe lângă expozițiile privind istoria designului, muzeul găzduiește o bibliotecă amplă, organizează programe de învățare și activități pentru copii, cursuri de specialitate și ateliere destinate tinerilor. Intrarea este gratuită, cu excepția expozițiilor contra cost.
London Transport Museum
Muzeul Transporturilor din Londra funcționează în sediul din Covent Garden și în depozitul din Acton, care deține majoritatea exponatelor. Clădirea victoriană din fier și sticlă e sediul principal din Covent Garden, găzduiește exponate legate de istoria transportului londonez din ultimii 200 de ani. Sunt expuse autobuze, tramvaie, troleibuze, vehicule feroviare, artefacte și automobile de epocă. Muzeul evidențiază rolul rețelei de transport în dezvoltarea metropolei britanice. Oaspeții pot achiziționa suveniruri inedite din magazinul muzeului.
Postal Museum
Muzeul Poștei este dedicat istoriei de peste 500 ani a „primei rețele sociale”, sistemul poștal. Muzeul prezintă istoria scrisorilor și a comunicării prin expoziții interactive, galerii și expoziții. Colecțiile cuprind cutii poștale, uniforme, scrisori, felicitări, ștampile, etc. Călătoria de la Mail Rail înseamnă explorarea tunelurilor de sub muzeu cu trenulețul. Vizitatorii descoperă rețeaua de trenuri subterane care a menținut comunicațiile în Londra mai mult de 75 de ani.
Tate Modern
Muzeul Tate Modern din Londra a fost inaugurat în anul 2000. Construcția este o fosta centrală electrică Bankside din South Bank, închisă în 1981. Colecțiile permanente adăpostesc colecții de artă modernă și contemporană, opere semnate de Matisse, Monet, Kapoor, Andy Warhol, Pablo Picasso, Roy Lichtenstein, Damien Hirst. Muzeul deține una dintre cele mai mari colecții de artă modernă și contemporană din lume. În 2017, la nivelul superior al clădirii Blavatnik a fost amenajată o platformă specială pentru vizionarea priveliștei Londrei.
Royal Museums Greenwich
Muzeele Regale Greenwich cuprind: Observatorul Regal, nava de epocă Cutty Sark, Muzeul Național Maritim și galeria de artă Casa Reginei. Atracțiile se află la mică distanță una de cealaltă, într-un sit din Greenwich, inclus în patrimoniul mondial UNESCO. Greenwich este locul unde emisferele estică și vestică se întâlnesc.
Muzeul Național Maritim înființat în anul 1934 deține artefacte maritime: obiecte de artă cu tematică maritimă, manuscrise și instrumente navale, galerii dedicate Marinei Regale și Lordui Nelson.
Observatorul Regal Greenwich marchează istoria astronomiei britanice și Greenwich Mean Time. A fost înființat în secolul al XVII-lea și proiectat de Sir Christopher Wren, aici oamenii de știință ai epocii au cartografiat cu precizie stelele pentru a facilita la navigația pe mare. Observatorul găzduiește Meridianul Greenwich (GMT), planetariul cu cronometrele lui Harrison, Time Ball și cel mai mare telescop refractor din Marea Britanie. Planetariul Peter Harrison a fost inaugurat în anul 2007, clădirea contemporană a fost dotată cu facilități de ultimă generație.
Casa Reginei construită în secolul al XVII-lea a fost prima clădire din Anglia cu arhitectură în stil palladian. Fosta reședința regală are interioare elegante și o colecție de artă valoroasă. Nava cu pânze, Cutty Sark, a fost construită în 1869 pentru transportul de ceai din China și era cea mai rapidă din epoca ei. Greenwich Village este locul ideal de a petrece timpul liber cu familia.
© 2021, DAIAVEDRA