Bugetul dedicat vacanţei este, în foarte multe cazuri, o variabilă extrem de importantă. De aceea, orice modalitate care te ajută să economisesti, să prinzi un deal mai bun legat de prețul transportului sau cel al cazării, este de avut în vedere. Cele două mari variante de pus în balanță sunt early booking-ul sau ofertele de tip last minute. Care din ele e opțiunea cea mai bună?
Vacanța de vară: early booking sau last minute?
Ofertele last minute
Ofertele last minute sunt acele oferte cu preț redus, disponibile, de regulă, cu mai puțin de 3 săptămâni înainte de plecare.
Acest tip de ofertă nu îți oferă prea multe decizii, fiind configurată în funcție de locurile rămase neocupate. Pe de altă parte, pot fi ofertele perfecte atunci când vrei să mergi într-un concediu în scurt timp. Ești flexibil în ceea ce privește datele de călătorie însă nu ești decis în legătură cu destinația. “Fiecare turist are propriul stil în planificarea vacanței. Pentru cei care pun pe primul loc spontaneitatea, și nu obișnuiesc sau nu au timp să își planifice din timp călătoriile, ofertele de tip last minute sunt perfecte. Însă aceste oferte sunt creionate de gradul de ocupare și aproape imposibil de prevăzut. “
Ofertele early booking
Rezervarile anticipate, făcute cu luni înainte de data efectivă a plecării, pot avea reduceri substanțiale aplicate tarifelor standard. Cu cât rezervi mai din timp, cu atât mai ieftin! Majoritatea hotelurilor pun la dispozitia turistilor tarife cu reduceri early booking, cu termene precise de plată. Unele unități de cazare solicită plata integrală până la expirarea termenelor iar altele, un procent din tarif. Astfel, cele mai mari reduceri au termene de rezervare în lunile de iarnă și se prelungesc până în aprilie sau mai.
“Marele avantaj al ofertelor early booking este faptul că tu ești cel care ia toate deciziile legate de vacanță – data plecării, destinația, hotelul. Acest tip de ofertă este preferat de cei care vor să își planifice minuțios vacanța, inclusiv activitățile și excursiile dorite la destinație” .
E important să știi că orice modificare a unei oferte early booking atrage recalcularea tarifului. Dezavantajul unei asemenea oferte este că ea este condiționată de plata în avans al unui anumit procent din suma vacanței. Pentru a te asigura că nu pierzi bugetul, dacă apare o situație neprevăzută care nu îți mai permite să pleci, agenția de turism cu care lucrezi îți poate facilita o asigurare storno.
Cum găsești oferta care ți se potrivește?
Cel mai important e să te decizi cum vrei să structurezi vacanța. Aloci bugetul și să îți dai seama ce te încântă mai mult! Să îți planifici până în cel mai mic detaliu vacanța sau să te bucuri de un concediu spontan. E bine să lucrezi cu o agenție care să îți ofere și consiliere turistică. Un agent de turism ar trebui să te ajute în mod real, cu sfaturi despre alegerea destinațiilor și cu recomandări privind hotelurile.
Exemple de reduceri early booking
Un sejur în Thassos pe care îl plătești până la finalul lunii aprilie, poate ajunge un pic peste 300 euro/adult pentru perioada de vară. Include cazarea pentru 7 nopți și regim de masă all inclusive. Pentru destinația Grecia, pachetele turistice early booking se pot prelungi în funcție de gradul de ocupare, astfel încât acest tip de reducere nu este fix.
O vacanță în Bulgaria, la Nisipurile de Aur, cumpărată din timp, poate veni cu reduceri importante. În cazul acestei destinații, perioadele de early booking sunt fixe și calculate pe o perioadă mai lungă de timp, pentru ca gradul de ocupare este mai predictibil.
© 2016, DAIAVEDRA