Albena – Kranevo
Albena și Kranevo sunt stațiuni de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre. Ambele sunt așezate în partea de nord și beneficiază de plaje cu intrare lină în mare. Distanța dintre cele două localități este de aproximativ 5 km.
Albena este una dintre cele mai liniștite stațiuni de la malul mării, preferată în special de familiile cu copii. Stațiunea este situată la aproximativ 30 km distanță de orașul Varna și la 360 km de București. Albena beneficiază de o plajă lungă de 6 km cu nisip fin și intrare lină în mare, distinsă cu Blue Flag, pentru claritatea apei mării, nisipul și mediul înconjurător curat. Hotelurile, resorturile balneare, restaurantele și cluburile sunt amplasate pe malul mării sau pe colinele din apropiere. Apa folosită de hoteluri, vile, restaurante și piscine este minerală, hipotermală, cu efecte benefice în afecțiuni reumatice și ale sistemului nervos. Nămolul din stațiune beneficiază de efecte curative, deopotrivă. Pot fi practicate sporturi nautice, echitație, golf, tenis, volei sau fotbal.
Kranevo este o stațiune mică situată pe litoralul bulgăresc al Mării Negre din regiunea Dobrici, între Albena și Nisipurile de Aur. Kranevo se află în sudul stațiunii Albena, la 3 km distanță, în vecinătatea gurilor de vărsare a râurilor Kranevska și Batov în mare. Stațiunea este liniștită, beneficiază de climă blândă, de plajă lată, cu nisip fin și intrare lină în mare. Kranevo deține ape minerale cu efecte curative. Așezarea a fost fondată de traci, în timpul administrației romane aici se afla o fortăreață numită Ekrene. Ruinele fortăreței folosită până în perioada medievală pot fi vizitate în partea sudică a stațiunii.
Clima
Temperatura aerului vara este de peste 25°C, în mai și septembrie temperatura în timpul zilei se încadrează între 20-25°C, iar în aprilie și octombrie între 15-19°C.
Moneda: Leva (1 € ~ 1,92 leva)
Obiective turistice:
Aquamania
Parcul acvatic Aquamania din Albena garantează distracție alimentată de adrenalină pentru întreaga familie. Oaspeții au la dispoziție tobogane pentru copii și adulți, piscine, lazy river, fântâni pe o suprafață de aproximativ 30000 mp.
Castelul din Balcic
Castelul din Balcic a fost construit între anii 1924 și 1931 și a fost reședința preferată a Reginei Maria. Castelul se află pe faleză și combină elemente arhitectonice ale stilului maur, cu cel mediteraneean și bulgăresc. Complexul are o atmosferă boemă, a fost amenajat de cei mai buni grădinari și arhitecti ai epocii și include: palatul, câteva vile, o capelă, parcul și grădina botanică. Taxă de intrare: 10 leva (adulți), 2 leva (copii între 7-18 ani).
Rezervația Naturală Baltata
Rezervația Naturală Baltata este situată pe valea râului Batov (Batovska) și are o suprafață de peste 200 hectare. Rezervația oferă posibilități de recreere pentru copii și adulți în mijlocul naturii. Sunt peste 260 de specii de plante în rezervație, dintre care 28 sunt protejate de lege. Rezervația găzduiește 36 de specii de mamifere, 15 specii de amfibieni, 16 specii de pești și peste 180 de specii de păsări.
Varna
Varna, al treilea oraș ca mărime din Bulgaria este situat în nordul litoralului bulgăresc, la 30 km distanță de Albena. Zona a fost locuită din cele mai vechi timpuri, descoperirile arheologice au scos la iveală un tezaur important din Epoca Cuprului, în zona lacului Varna au fost descoperite așezări preistorice cu artefacte din epoca paleolitică, cu o vechime de 100 000 de ani. Regiunea era populată de traci, însă orașul a fost fondat de coloniștii greci cu denumirea Odessos. În perioada medievală administrația orașului a fost exercitată de bulgari și bizantini, apoi de otomani. Varna adăpostește vestigii culturale tracice, elene, romane, bizantine, bulgare. Orașul cuprinde şi staţiunile de litoral Nisipurile de Aur şi Sfinții Constantin și Elena renumită pentru izvoarele minerale curative. Istoria captivantă, arhitectura, viața culturală bogată, ospitalitatea localnicilor și clima blândă sunt atuurile orașului, oaspeții pot vizita: Muzeul de Arheologie, Muzeul Etnografic, Catedrala, Delfinariul, Acvariul.