Szentendre, orașul cu arome și culori
Daiavedra vă prezintă Szentendre, orașul cu arome și culori din nordul capitalei Budapesta!
În partea de nord a Budapestei, la 20 km distanță, se află Szentendre (Sfântul Andrei), o destinație turistică populară datorită atmosferei romantice, relaxate. Călătoria între Budapesta și Stentendre durează aproximativ 30 de minute, cu autobuzul sau cu trenul.
Istoria orășelului este interesantă, a fost fondat de iliri, în Epoca Fierului, urmați de tribul celtic, Eravisci. Romanii au cucerit regiunea în timpul domniei lui Augustus, au urmat hunii, lombarzii, avarii. În anul 1009, regele Ștefan I, fondatorul statului maghiar, a donat orașul Episcopiei din Veszprém. Secolul al XIV-lea a fost o perioadă prosperă a orașului, urmată de stăpânirea otomană până la sfârșitul secolului al XVII-lea. După eliberarea Ungariei de sub ocupația turcă, numeroși sârbi și chiar patriarhul, Arzenije Černojević al III-lea, s-au refugiat în Szentendre. Slavii și-au pus amprenta pe arhitectura și viața culturală. În secolul al XVIII-lea orașul a prosperat datorită producției de struguri și vin, produselor de artizanat și comerțului. Între secolele al XIX-lea și al XX-lea mulți, pictori, muzicieni, sculptori, poeți, artizani s-au stabilit în pitorescul oraș.
Obiective turistice
Szentendre este mic, fermecător, boem, centrul vechi a încremenit în timp, găzduiește clădiri în stil baroc și rococo, cu străduțe pietruite, cu magazine și cafenele cochete, biserici romano-catolice, greco-catolice și ortodoxe, teatre, muzee interesante.
Muzeul de marțipan Szamos a fost deschis în anul 1994, expune numeroase statuete și sculpturi din marțipan realizate de maeștri cofetari. Oaspeții pot urmări procesul de fabricare a marțipanului și pot fi cumpărate suveniruri dulci. Muzeul Ferenczy expune o colecție de picturi realizate de renumitul artist impresionist, Károly Ferenczy, născut aici.
Muzeul Kovács deține o colecție de artă ceramică și sculpturi realizate de artista maghiară, Margit Kovács. Muzeul Mikró Csodák prezintă o colecție de artă în miniatură, atât de mică încât poate fi văzută doar prin lentila microscopului. Miniaturile realizate de artistul ucrainean Nikolai Syadrist sunt prezentate în cele mai mici detalii, la o scară invizibilă cu ochiul liber.
Catedrala Belgrad sau Saborna a fost catedrală episcopală în momentul inaugurării. Construcția a fost ridicată în anul 1764, sub conducerea patriarhului sârb Arsenije Černojević al III-lea, prin contribuția sârbilor, dalmaților și grecilor refugiați din zona Belgradului. Biserica catolică Sfântul Ioan Botezătorul a fost construită inițial în secolul al XIII-lea, în stil romanic, reconstruită în stil gotic, în secolul al XIVlea. Clădirea a fost reconstruită între anii 1742-1751, când a îmbrăcat forma actuală, cu extinderea în stil baroc.
La 3 km distanță de oraș se află o expoziție în aer liber, Skanzen, cu case, moară și biserici tradiționale maghiare din zece zone culturale. Muzeul etnografic se află în Parcul Național Duna-Ipoly, unul dintre cele mai generoase areale geografice protejate din Ungaria.
Pe scurt: Vizitează, explorează, savurează o cafea, desfată-te cu dulciuri din marțipan!
© 2020, DAIAVEDRA