Castelele din Valea Loarei
Daiavedra vă prezintă castelele din Valea Loarei, „grădina Franței”, renumită datorită frumuseții naturale, a orașelor istorice și a castelor grandioase.
Valea Loarei denumește o regiune din partea de nord-vest a Franței, între localitățile Sully-sur-Loire și Saint-Florent-le-Vieil. Loara este cel mai lung fluviu francez, cu un curs imprevizibil, izvorăște din Masivul Central, se îndreaptă spre nord, apoi face o cotitură spre vest și se varsă în Oceanul Atlantic, la Saint-Nazaire. Pe cursul fluviului sunt peisaje pitorești, Valea Loarei a fost supranumită „grădina Franței”, datorită frumuseții naturale, a orașelor istorice și a numeroaselor castele grandioase, de aici. Zona concentrează cele mai multe castele din Franța și a fost înscrisă pe lista locurilor din patrimoniul mondial UNESCO, în anul 2000. Orașele din Valea Loarei: Nantes, Orleans, Tours, Amboise, Angers, Blois, Chinon, Saumur sunt de nepreţuit în privinţa contribuţiei lor culturale și istorice.
Castelul Chambord
Castelul Chambord este considerat cel impresionant castel din Valea Loirei datorită arhitecturii renascentiste franceze. Castelul a fost construit între anii 1519-1547 din ordinul regelui Francisc I, pe locul vechii fortărețe a conților de Blois. Scara principală a castelului, dublu spiralată, fost inspirată de planurile lui Leonardo da Vinci. Construcția a continuat în timpul domniei regelui Henry al II-lea. Castelul a fost restaurat de către Gaston d'Orléans între 1639-1642 și finalizat între 1680-1686 de către regele Ludovic al XIV-lea. Interiorul castelului a fost decorat cu piese de mobilier de o valoare indiscutabilă. În timpul Revoluției Franceze 1792 clădirea a fost devastată, au fost vândute numeroase obiecte de artă și piese de mobilier.
În anul 1930 castelul a fost răscumpărat de guvern, iar în anul 1947 a început reconstrucția castelului, reședința temporară a monarhilor francezi pasionați de vânătoare. Cu o suprafață de 5440 hectare, domeniul Chambord este cel mai mare parc forestier împrejmuit din Europa, adăpost pentru păsări și mamifere sălbatice. Se vizitează atât castelul, cât și parcul. Chambord este situat la 15 km distanță de orașul Blois. (bilet de intrare 14,50 euro/adult)
Castelul Ambois
Castelul Ambois, supranumit „leagănul Renașterii franceze”, a fost construit de Carol al Vlll-lea, pe locul unei fortărețe vechi de la confluența Loirei cu Masse. Situl a fost fondat de celți, apoi a fost cucerit de romani, a intrat în istorie odată cu confruntarea dintre regele francilor, Clovis și Alaric, regele vizigoților. După epoca tulbure a invaziilor normande, Amboise a fost încorporat domeniului conților de Anjou. În secolul al XI-lea contele din Ambois reconstruiește fortăreața, însă în secolul al XV-lea, urmașii săi pierd proprietatea în favoarea regelui Carol al VII-lea. Castelul devine reședință regală, regii care au contribuit la frumusețea castelului au fost Ludovic al XI-lea, Carol al VIII-lea și Francisc I. Grandoarea castelului a început să pălească datorită schimbării dese a proprietarilor desemnați în funcție de capriciile casei regale.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial castelul a fost serios avariat, în anul 1952 a început restaurarea clădirii. În anul 1515, regele Francisc I l-a invitat pe Leonardo da Vinci să locuiască în conacul Clos Lucé, la 500 metri distanță de castel. Geniul italian și-a petrecut ultimii ani de viață și a fost înmormântat la castel, ultima reședință a sa a devenit muzeu. În prezent, fosta fortăreață este gazda unor expoziții de artă, a unui muzeu și a spectacolelor în stil renascentist. (bilet de intrare 13,30 euro/adult)
Castelul Chenonceau
Castelul Chenonceau a fost construit pe locul unei mori fortificate de pe albia râului Cher. A fost supranumit „castelul doamnelor”, datorită personajelor feminine care și-au pus amprenta asupra lui, de-a lungul istoriei, l-au înfrumusețat, protejat, restaurat și salvat. Primul castel medieval data din secolul al XII-lea, din acesta se mai păstrează temnița, Tour des Marques. Forma actuală a castelului fost dobândită între anii 1513-1517, când a fost restaurat în stil renascentist de către Thomas Bohier și soția sa, Catherine Briçonnet.
În anul 1547, Henric al II-lea a dăruit castelul Dianei de Poitiers, considerată cea mai frumoasă femeie a Franței, rivala Caterinei de Medici. După moartea regelui, amanta acestuia a pierdut castelul. În anul 1782, Madame Dupin intră în posesia castelului. Aceasta reînvie zile de glorie ale castelului Chenonceau prin deschiderea de saloane artistice la care luau parte personalitățile epocii. Castelul nu a fost devastat în timpul Revoluției Franceze. Pot fi viziate unele încăperi ale castelului, merită explorate grădinile superbe. Chenonceau este situat la 14 km distanță de orașul Ambois. (bilet de intrare 15 euro/adult)
Castelul Royal de Blois
Castelul Royal de Blois se află pe malul de drept al fluviului Loira, în centrul pitorescului oraş, Blois. Castelul regal beneficiază de arhitectură maiestuoasă și de istorie bogată, a fost reședința multor regi francezi. Complexul include mai multe clădiri construite între secolele al XIII-lea și al XVII-lea. Între anii 1498-1589 a fost reședința nobiliară a caselor Valois și Orléans. Reședința monarhiei franceze a găzduit șapte regi și zece regine.
Începând cu secolul al IX-lea, contii de Blois au extins o cetate. Din această perioadă se păstrează vestigii ale meterezei, turnul „foix” și sala statului, care a găzduit două parlamente în timpul domniei regelui Henric al III-lea. Arhitectura renascentistă poate fi remarcată în aripa Ludovic al XII-lea și în capela Saint-Calais. În secolul al XVII-lea, regina Marie de Médici și fiul ei Gaston d'Orléans au restaurat castelul în stilul clasic și au creat o excepțională grădină botanică, cu o varietate uimitoare de plante. În timpul Revoluţiei Franceze, clădirea a fost jefuită. În secolul al XIX-lea arhitectul Félix Duban a efectuat ample lucrări de restaurare. În 1992, arhitectul peisagistic Gilles Clément a creat o nouă grădină pe locul grădinilor renascentiste. Castelul are un patrimoniu cu peste 35 000 opere de artă și găzduiește multe evenimente culturale. (bilet de intrare 12 euro/adult)
Castelul Chaumont-sur-Loire
Castelul Chaumont-sur-Loire a fost inițial o fortăreață ridicată în secolul al XI-lea de către Eudes I, conte de Blois. În anul 1054 castelul a intrat în proprietatea familiei Amboise pentru 500 ani. Pentru a pedepsi rebeliunea contelui Piere d'Amboise, regele Ludovic al XI-lea a ars din temelii castelul în anul 1465. A fost reconstruit ulterior, iar în anul 1550 a fost achiziționat de Catherine de Medici. În această perioadă a fost vizitat de numeroși astrologi, printre care și Nostradamus. În secolul al XVII-lea castelul a fost modernizat și redecorat de către ducele Beauvilliers, apoi a găzduit o fabrică de sticlă și ceramică.
În secolul al XIX-lea castelul Chaumont devenise rezidența luxoasă a familiei Broglie, care l-a donat statului francez în anul 1938. Domeniul Chaumont-sur-Loire are o suprafață generoasă, include un parc superb cu plante și animale sălbatice. Centrul de arte şi natură deține opere ale artiştilor contemporani şi expoziţii de artă fotografică. Castelul Chaumont-sur-Loire se află la aproximativ jumătatea distanței între Blois și Ambois. (bilet de intrare 19 euro/adult)
Castelul Villandry
Castelul Villandry a fost ridicat pe locul unei fortărețe din secolul al XII-lea. Construcția renascentistă a fost finalizată în anul 1536. Castelul servea drept reședință lui Jean le Breton, ministrul finanțelor din timpul domniei regelui Francisc I. Villandry a rămas în proprietatea familiei le Breton timp de peste două secole. În anul 1754 a intrat în posesia ambasadorului regal, marchizul de Castellane, acesta decis redecorarea interioarelor, ferestrele renascentiste au fost completate cu arcade și balcoane. Proprietatea a ajuns în posesia lui Napoleon, după 1789.
La începutul secolului al XX-lea, doctorul Carvallo redă castelului aspectul renascentist și reamenajează luxoasele grădini. În anul 1920 castelul își deschide porțile publicului. Castelul se mândrește cu interioarele luxoase, cu grădinile impresionante și cu o priveliște uluitoare a Văii Loarei. Castelul se află la 15 km distanță de orașul Tours. (bilet de intrare 13 euro/adult)
Castelul Sully-sur-Loire
Castelul Sully-sur-Loire se află în comuna omonimă, la confluența fluviului Loara cu Sange. Fortăreaţă medievală e înconjurată de un parc vast. Construcția apare menționată pentru prima dată în anul 1102. A aparținut seniorilor de Sully, familiei Trémoille și familiei Béthune. Castelul este compus din două părți, fiecare cu sistemul propriu de apărare. În anul 1218, regele Filip al II-lea hotărăște ridicarea unui turn-donjon. În anul 1395, Guy VI Trémoille începe construcția castelului actual. În anul 1602, Maximilien de Béthune, duce de Sully, a achiziționat proprietatea și a modificat-o, concomitent a planificat parcul.
Castelul a găzduit figuri istorice marcante precum Ioana d’Arc și Voltaire. În secolul al XVIII-lea clădirea a suferit distrugeri și a fost reconstruită de mai multe ori. Fortăreața medievală cu arhitectură renascentistă timpurie este înconjurată de șanțuri cu apă. Construcția este formată din două părți distincte: temnița și micul castel. Castelul păstrează colecții interesante și găzduiește evenimente culturale. Castelul se află la 45 km distanță de Orleans. (bilet de intrare 8 euro/adult)
Castelul Cheverny
Castelul Cheverny este o bijuterie arhitecturală din Valea Loarei, construită între anii 1624-1630, de către familia nobiliară Hurault. Construcția castelul a utilizat planurile arhitectului, Jacques Bouvier, în stilul clasic, cu design simetric, popular pe vremea domniei lui Ludovic al XIII-lea. Castelul a fost perfect conservat, nimic nu a fost schimbat din aspectul inițial. De-a lungul secolelor, castelul a fost înstrăinat de mai multe ori, dar de fiecare dată a revenit familiei Hurault, care deține și conduce castelul și astăzi. Interioarele luxoase au fost renovate în anul 1768, castelul deține o colecție vastă de tapițerii, mobilier și opere de artă. Castelul este înconjurat de grădini și de un parc amenajat în stil englezesc. Chambord este situat la 15 km distanță de orașul Blois. (bilet de intrare 12,50 euro/adult)
Castelul Chinon
Castelul Chinon este o impresionantă fortăreață medievală așezată pe malul râului Vienne. În acest loc, regele Franței, Carol al VII-lea a întâlnit-o pe Ioana d’Arc prima dată, în anul 1429. Cetatea regală domină orașul Chinon și avea o poziție strategică în perioada medievală. Castelul a fost structurat în trei părți: Fort Coudray, Middle Castle și Fort Saint-Georges, fiecare având o incintă independentă. Primele elemente ale castelului datează din secolul al VI-lea până în al X-lea, construcția a fost completată în secolul al XI-lea.
În anul 1153, Henry al II-lea Plantagenet a fost desemnat moștenitor al coroanei Angliei și decide că Chinon va deveni capitala sa continentală. În secolul al XIII-lea castelul a intrat sub administrația francezilor, după ce regele Filip al II-lea a cucerit teritoriile engleze din Franța. Între secolele al XII-lea și al al XIII-lea, aici au fost întemninați mulți cavaleri templierii din ordinul regelui Filip al IV-lea, inclusiv Jacques de Molay. Din secolul al al XVI-lea fortăreața a devine închisoare de stat, începe o perioadă de decădere și în final a fost abandonată, până în anul 2010 a fost într-un proces de restaurare. Castelul propune activități interesante pentru vizitatorii de orice vârstă.
Castelul d’Ussé
Castelul d’Ussé se află în localitatea Rigny-Ussé, înntr-o zonă împădurită dintre râul Indre și Loira. Castelul a fost construit în secolul al XV-lea, în perioada renascentistă, pe locul unei construcții fortificate. Proprietatea a aparținut mai multor familii nobiliare franceze, în secolele ce au urmat castelul a fost reconstruit căpătând aspectul actual și au fost amenajate grădinile. În prezent castelul d’Ussé este proprietatea a ducelui Blacas, care a decis deschiderea către public. Castelul este renumit pentru aspectul romantic, pentru decorațiunile medievale, mobilierul de epocă și capela în stil renascentist. Se spune că a fost sursă de inspirație de Walt Disney în filmul de animație “Frumoasa adormită”. Castelul se află la 14 km distanță de Chinon. (bilet de intrare 14 euro/adult)
Castelul Azay-le-Rideau
Castelul Azay-le-Rideau din localitatea omonimă este mai mic decât celelalte, însă la fel de frumos și cu o amplasare pitorească, pe o insulă a râului Indre. Proprietatea lui Gilles Berthelot a fost ridicată între anii 1518 -1527, în stil renascentist timpuriu francez. Honoré de Balzac a descris proprietatea drept “un diamant cu mai multe fațete așezat pe Indre”. De-a lungul timpului a avut mai mulți proprietari, din anul 1905 aparține statului francez. Castelul beneficiază de un domeniu fermecător, de încăperi și saloane elegante, de mobilier de epocă și de numeroase obiecte de artă. Castelul se află la 25 km distanță de Tours.
© 2021, DAIAVEDRA