Poate că nu ai timp pentru o vacanță prelungită, dar poți să iei în considerare varianta unui city-break de neuitat! Aceste câteva zile în care ne relaxăm și ne desprindem de viața cotidiană ne reîncarcă cu energie pentru o perioadă bună de timp. Dacă ești și tu în pragul unui city break, iată cum poți avea o escapadă reușită - 10 sfaturi pentru un city break reușit
1) Destinații potrivite vs. destinatii nepotrivite
Investigarea în privința destinației nu trebuie să lipsească! De ce? Pentru că unele țări sau orașe sunt mai potrivite decât altele pentru un city break. Gândește practic: nu ai la dispoziție mai mult de 4-5 zile în care vrei să vezi o mulțime de locuri. Așadar, încearcă să te axezi pe orașele ofertante în privința obiectivelor turistice. Destinații în care mijloacele de transport în comun te pot ajuta să vizitezi cât mai multe locuri, în cel mai scurt timp.
Capitalele diverselor țări sunt o variantă bună: Amsterdam, Paris, Praga, Roma, Atena, Viena pot fi o alegere excelentă. Mai sunt și orășelele nu foarte mari, dar speciale, cu atmosferă prietenoasă și cu istorie captivantă: Bruges, Veneția, Florența, Milano, Porto, etc.
Un alt aspect de luat în calcul în privința destinațiilor potrivite pentru un city break este și anotimpul. Fă-ți temele din timp și vezi dacă orașul ales de tine este o alegere corectă în anotimpul în care vei pleca.
2) Cumpără sau creează-ți tu un mic ghid de călătorie
Cum nu ai la dispozitie mult timp, vorbește cu prietenii care au fost înainte acolo. Caută pe net înainte sau pur și simplu cumpără un mic ghid de călătorie pentru a ști ce să prioritizezi în această scurtă vacanță.
Acest pas te scutește de mult timp pierdut. Sunt orașe în care obiectivele turistice sunt aproape unele de celelalte (de exemplu Praga), așa că nu vei pierde mult timp pe drum, însă în altele trebuie să îți faci tu un plan dinainte.
3) City break “la gata” sau city break organizat pe cont propriu
Prima variantă se referă la posibilitatea de a-ți achiziționa un city break direct de la o agenție de turism. Să recunoaștem: e mult mai eficient, rapid și comod să cumperi dintr-un singur loc un pachet care să includă atât transportul, cazarea, micul-dejun, excursii opționale, ghid în unele cazuri.
Dacă, totuși, nu îți surâde această idee, înseamnă că trebuie să duci la un alt nivel etapa de “research”. Zboruri ieftine, cazare, mic dejun, închirierea unui autoturism de la aeroport, aici sunt mai multe aspecte de care trebuie să ții cont.
4) Nu-ți asuma riscuri!
Da, banii sunt importanți, dar totuși nu risca! Mai ales când pleci în vacanță asigură-te că totul, de la biletele de avion până la agenția de taxiuri care face transferul din aeroport sunt firme serioase, care nu te vor lăsa la greu. Nici cu agențiile de turism nu e mai ușor, așa că vezi dacă poți avea încredere înainte de a achiziționa un city break de acolo.
5) Low budget? Călătoreste în extra sezon!
Dacă nu ai un buget foarte mare și dacă îți plac locurile mai puțin aglomerate în care tu pari singurul turist gata să descopere secretele acelei destinații, city break-ul în extra sezon este perfect pentru tine!
E mult mai ieftin și mai puțin zgomotos! Însă asigură-te că vremea va fi prielnică pentru că altfel vei sfârși scurta vacanță în camera de hotel și cu siguranță nu este ceea ce ți-ai dorit!
6) Nu te crampona la capitolul “bagaj”
De cele mai multe ori, la city break ai inclus în bilet un bagaj de mână, nu de cală. Ar fi bine să verifici toate detaliile necesare legate de bagaje. De cele mai multe ori, la bagajul de mână intră un troller sau geantă mai mare cu dimensiuni fixe și o geantă mai mică (geantă de umăr, geantă de laptop etc.). După ce te asiguri ca esti ok în privința dimensiunilor, ia cu tine doar strictul necesar și haine comode.
Nu uita nici de aspectul “obiecte interzise” în bagaje așa că verifică interdicțiile și în acest sens. În general nu sunt permise obiectele ascuțite, recipientele cu lichid mai mari de 100 ml etc.
7) Vezi ce gratuități ai
Fie că vorbim aici de noroc, adică de acele obiective turistice care oferă intrare liberă în perioada în care le vizitezi tu, fie că vorbim de gratuități generale, trebuie să te intereseze și acest aspect.
De exemplu: sunt reduceri sau chiar gratuități pentru persoane cu vârsta peste 65 de ani, sub 25 de ani, copii, etc. Dacă ești încă student poți intra gratis în unele dintre cele mai faimoase obiective turistice din Europa.
8) În timpul oricărui city break, nu uita de relaxare!
Ești sigur că vrei să te întorci mai obosit decât ai plecat? Să vezi cât mai multe locuri noi da, e important, dar la fel și tonusul și starea ta psihică. Rezervă-ți o zi în care să te răsfeți cu cel drag la o piscină, la un picnic ad-hoc într-un parc sau la o cină romantică într-un restaurant faimos. Asigură-te că te întorci acasă mai relaxat decât atunci când ai plecat!
9) Savurează mâncarea locală, tradițională!
Nu, sfatul acesta nu se aplică numai pentru Grecia. Nu omite în city break-ul tău restaurantele sau tavernele în care se servește mâncare locală. Oricât de pretențios ai fi, tot găsești ceva și pe placul tău. La întoarcere, te poți lăuda cu experiența de a fi savurat delicioasele preparate tradiționale și să încerci să le prepari, eventual.
10) Nu fi stresat de timp!
Fiecare persoană are ritmul ei. Dacă te duci însoțit, încearcă să-ți ajustezi acest ritm, astfel încât toată lumea să fie mulțumită! Mai presus de a vizita toate atracțiile turistice stă felul în care vă simțiți acolo. Nu te gândi că ai la dispoziție doar câteva zile! Nu te gândi că trebuie neapărat să vezi 10 locuri pe zi, dacă resursele fizice nu îți permit! Mai bine fă un pas în spate și bucură-te din plin de acest city break binemeritat!
© 2017, DAIAVEDRA