Ești în vacanță în destinația ta preferată? Pe lângă plajă, mare sau excursii interesante, te gândești cum să faci să găsești cele mai interesante, dar și ieftine suveniruri și produse locale?
Citește ghidul și aplică cel puțin câteva dintre sfaturile oferite de Daiavedra pentru ca sesiunile de shopping să se încheie mereu profitabil pentru tine!
Cumpărături ieftine și spectaculoase în vacanțe
1) Transformă-te într-un mic explorator!
Pe lângă excursiile organizate de agențiile de turism (din țară sau cele locale) e și mai palpitant ca cel puțin o zi a vacanței să ți-o petreci explorând orașul sau stațiunea în care ai poposit. Să pleci în capitala insulei sau să vizitezi măcar un cartier mai colorat al acelui oraș. Te vei simți ca un mic explorator!
Vei vedea că astfel vei descoperi nu doar oameni interesanți sau clădiri cu o arhitectură inedită, dar și magazine cochete, cu tot felul de produse care mai de care mai interesante, de la mici suveniruri până la haine sau preparate tradiționale.
2) Împrietenește-te cu proprietarii tavernelor în care obisnuiești să mănânci!
Un sfat care se aplică în special pentru destinații din Grecia, Italia și Spania. Mai ales în insulele grecești, tavernele sunt deținute de familii. Totul se face “în casă”, cu preparate locale, tradiționale și sănătoase. Așadar, dacă îți place vinul servit acolo sau poate chiar un anumit preparat, nu te sfii să întrebi mai multe detalii. S-ar putea să scoți câteva sticle de vin la un preț mult mai bun decât dacă le-ai fi achiziționat din supermarket. Poți să afli secretele preparatelor, care ar putea consta de fapt într-un mix de condimente pe care îl găsești apoi în supermarket.
3) Oprește-te asupra suvenirurilor cu tradiție, ambalate spectaculos!
În privința suvenirurilor, încearcă să nu fii previzibil! Un magnet de frigider e întotdeauna cea mai sigură alegere, însă sunt o mulțime de alte variante mult mai interesante. De exemplu, cu siguranță ai aflat ce este specific acelui oraș sau insulei. Poate fi vorba despre un castel, bijuterii handmade, un cartier, un lichior sau anumite preparate. Alege cumpărături ieftine și spectaculoase în vacanțe!
Mai apoi, uită-te un pic și la “ambalaj”. Este mai spectaculoasă, de pildă, o sticlă de lichior în forma de chitară, cu harta orașului respectiv imprimată pe ea decât o sticlă banală, cu aceeași băutură. Fii atent la detalii, pot face diferența!
4) Acordă atenție “reducerilor” acordate în timpul excursiilor organizate de agențiile locale!
Știm cu toții că în timpul excursiilor opționale organizate se vizitează și magazine cu produse locale sau cu tot felul de suveniruri. Deseori, reprezentanții agențiilor încheie întelegeri cu producătorii locali pentru prețuri ceva mai bune. E drept, uneori ai putea scoate un preț mai bun pe cont propriu, dar nu strică să întrebi despre prețuri, produse. Poți să faci o comparație rapidă și să iei cea mai economică decizie pentru tine.
5) Nu te aventura la shopping încă din primele zile!
Testează piața înainte de a cumpăra câte ceva pentru tine sau pentru cei dragi. Trebuie să ai timp să vizitezi, să explorezi pentru a cumpăra cele mai frumoase lucruri, la cele mai bune prețuri. Consultă-te și cu ceilalți turiști, În plus, să ne gândim și la factorul buget, nu vrei să cheltui tot din prima zi. Până la urmă, vacanța este pentru tine așa că tu trebuie să te simți bine, să te relaxezi, să vizitezi cât mai mult. Apoi faci și cumpărături…cu ce îți mai rămâne!
6) Ține-te departe de produsele mult mai scumpe, în general, în destinatțile de vacanță cunoscute!
Fie că mergi într-o insulă, fie că vei vizita o capitală europeană, unele lucruri tind să fie mult mai scumpe în aceste destinații. Cum ar fi, de exemplu, hainele. Ar fi bine să îți faci o scurtă listă a produselor de evitat! Nu pentru că nu ar fi interesante, însă ai putea cădea în capcana unor cheltuieli mult prea mari pentru bugetul tău.
Pe de altă parte, îmbină sfatul acesta cu unul dintre cele precedente, în care trebuia să identifici “specificul locului”. Dacă, de exemplu, orașul respectiv este recunoscut pentru bijuteriile tradiționale handmade sau pentru obiectele de artă, merită să aloci ceva mai mult din buget pentru a te întoarce acasă cu ceva inedit și original. Până la urmă, totul ține de priorități!
7) Fii practic și nu foarte darnic!
Pentru a te încadra în buget, la capitolul shopping fii ceva mai practic! Fii atent în privința cadourilor pentru cei de acasă. Oricât de mult ți-ai dori să mulțumești pe toată lumea, nu o vei putea face. În plus, dacă extinzi prea mult lista, vei vedea că vei mai trece încă alte câteva nume pe ea. Depășești bugetul tocmai pentru că nu te-ai oprit la familie și la prietenii cei mai buni.
© 2017, DAIAVEDRA