Cum alegi agenția de turism perfectă pentru o călătorie reușită?
Te-ai decis că o vacanță este exact ceea ce îți trebuie acum? În plus, nu ai timp prea mult pentru documentare și punerea la punct a tuturor detaliilor legate de transport, cazare, masă, obiective turistice etc. Cu alte cuvinte, îți dorești o vacanță, însă ai mare nevoie de o agenție de turism de încredere.
Este foarte posibil ca la început să te ghidezi numai după factorul “preț”, dar în alegerea unei agenții turistice alături de care să ai surprize plăcute, contează mult mai multe aspecte.
Tocmai de aceea, citește mai jos ce anume să ai în vedere atunci când alegi o agenție de turism pentru o călătorie reușită.
1. Studiază site-ul, dar și pagina de Facebook a agenției!
Se spune că nu judeci o carte după copertă. În era tehnologiei atât coperta, cât și conținutul îți pot transmite multe. Vezi cât de bine și fe practic este realizat website-ul, cât de repede găsești date referitoare la contact și pachetele turistice. Verifică informații despre proprietarii agenției, licența, brevetul. Apoi, intră și pe conturile de socializare și vezi cât de activi sunt acolo. Verifică reacțiile și reviewurile turiștilor lor etc.
2. Întreabă clar despre pachetul de bază și prețul taxelor suplimentare!
De fapt, aceste informații ar trebui postate cumva la vedere. Trebuie comunicate explicit, atunci când vorbești cu un reprezentant al agentiei. Ai mare grijă dacă, încă de la început, ți se oferă o vacanță turistică foarte ieftină, iar când întrebi despre taxele suplimentare lucrurile devin confuze. Acesta ar putea fi semnalul de alarmă care îți arată că, de fapt, prețul acelui pachet ar putea fi mult mai mare decât cel prezentat inițial.
3. Fă comparația între o agenție de turism exclusiv on-line și una îngrădită de factorii fizici , de contractele deja stabilite!
O agenție exclusiv on-line va avea acces la mai multe sisteme de rezervări, va procesa mult mai rapid orice întrebare/cerere de la tine. Va funcționa mai degrabă ca un “researcher” în slujba ta, analizând și personalizând ofertele. Astfel, șansele de a găsi un pachet avantajos din toate punctele de vedere cresc considerabil. În schimb, o agenție cu un sediu fix ar putea să depindă doar de anumite contracte deja prestabilite.
4. Fă-ți o listă a lucrurilor prioritare pentru tine și o listă a întrebărilor pentru acea agenție de turism!
Te interesează cu precădere prețul? Ai o anumită perioadă în care poți pleca? Vrei un anume nivel de cazare? Pune-ți prioritățile pe o listă (fie ea și imaginară) și vorbește cu 2 - 3 agenți de turism, de la agenții diferite. Astfel vei verifica cum reacționează agentul de turism în fața unui turist atât de hotărât ca tine. Așa îți vei da seama cât de experimentat și de profesionist este acel reprezentant al firmei cu care tu vrei să colaborezi.
5. Verifică-le disponibilitatea și implicarea!
Nu te feri să pui agenților de turism întrebări ceva mai incomode. În ce fel de vacanțe sunt specializați, dacă asigură suport 24/24 h, cum îi poți contacta dacă este nevoie, dacă îți realizează check-inul on-line, dacă îți trimit toate documentele prin e-mail etc. Toate aceste întrebări arată cât de dispuși sunt să te ajute și cât de implicați sunt cei de la acea agenție de turism.
6. Fii atent la fapte dovedite sau chiar la zvonuri!
Despre unele agenții de turism se spun diverse, însă tu alege să fii un pic mai precaut. Întreabă-ți prietenii dacă au auzit despre acea agenție, caută pe internet despre ei, fii atent si la zvonuri. Pentru că, din păcate, s-ar putea să te trezești cu un pachet turistic deja achiziționat (la un preț excelent), dar apoi să afli că acea companie a falimentat și nu mai are cine să te despăgubească.
7. Cu cât mai în detaliu, cu atât mai bine!
Nu, nu este suficient să primești sau să citești pe un site numele hotelului si prețul ofertei. Orice agenție care se respectă și care își respectă turiștii va individualiza cumva fiecare ofertă. Va prezenta detalii despre acea destinație, hotel, pachet turistic, va avea și o secțiune de blog sau testimoniale. Nu orice destinație se potrivește oricui. Sunt situații extrem de complexe, cazuri în care de exemplu turiști cu deficiențe de deplasare au nevoie de un resort dotat la standarde, pentru a le putea oferi o experiență normală și plăcută pe durata sejurului. Agentul de turism trebuie să se informeze de preferat direct de la hotel despre toate dotările necesare. Abia apoi să îți prezinte ofertele cele mai avantajoase. Acest aspect ține atât de implicare, cât și de informarea corectă a potențialilor clienți.
8. Reprezentanții agenției îți răspund în mai puțin de 24 de ore la solicitări!
Da, tu îi poți întreba când și cum îi poți contacta, însă le poți verifica promptitudinea și înainte, când încă nu ai stabilit un contact cu ei. Astăzi, agențiile de tursim trebuie să fie prezente oriunde și oricând. Să fie disponibile să preia din sarcinile tale, așadar promptitudinea este unul dintre factorii cheie. Dacă tu le-ai trimis un e-mail sau un mesaj pe Facebook, iar ei îți răspund în câteva zile, e clar că trebuie să găsești o altă opțiune.
9. Acea agenție de turism este specializată pe tipul de vacanță dorit de tine!
Pe lângă pachetele “clasice” mai sunt și cele “tematice” să le spunem. Vacanțele în țări exotice, îndepărtate, vacanțele la schi, vacanțele în țări în care se țin anumite festivaluri etc. Dacă te interesează acest tip de escapadă, poate că ar trebui să găsești o agenție care să mai fi intermediat până acum genul acesta de călătorii.
10. Siguranța ta, pe primul loc!
Fie că pleci în Grecia în “perioada grevelor”, fie că vrei să alegi Pakistanul sau Qatarul și nu știi care mai este situația în aceste țări, agenția de turism la care apelezi trebuie să îți dea răspunsurile de care ai nevoie. Pentru că siguranța turistului este întotdeauna pe primul loc. Nu, nu este îndeajuns să te trimită pe site-ul Ministerului de Externe. Ar trebui să îți ofere răspunsuri clare și elaborate despre aceste aspecte.
Odată ce ai găsit agenția de turism de care ești mulțumit, stabilește cu aceasta o relație apropiată, de lungă durată. Vei face economii substanțiale pe termen lung. Vei înțelege semnificația termenilor specifici. Vei merge întotdeauna la sigur fără să-ți faci griji în ceea ce privește reușita concediului. Pentru că vacanțele reușite stau în detalii!
© 2017, DAIAVEDRA