Mistere deconspirate - ce povești ascund 5 construcții celebre ale lumii
Obișnuim să credem ca numai oamenii au povești de viață interesante, însă deseori și clădirile pot ascunde istorii impresionante! Tocmai de aceea, vă prezentăm câteva dintre aceste exemple demne de a fi cunoscute și împărtășite tuturor.
Nu se știe când ajungi în acele părți de lume și vei privi altfel orașul respectiv sau poți lua hotărârea de a rezerva o vacanță într-un anume loc tocmai pentru că știi o mică parte din istoria lui.
Turnul Eiffel din Paris, Franța
Credeai că faimoasa construcție din Paris a fost dintotdeauna apreciată? Nici pe departe! Ba mai mult, turnul Eiffel a fost la un pas de a fi demolat chiar după inaugurarea lui din anul 1889. Atunci, turnul era așezat la intrarea al unui târg internațional ce marca împlinirea a 100 de ani de la Revoluția Franceză.
Structura de oțel nu a fost apreciată de prea mulți. Intelectualii și artiștii vremii chiar au protestat împotriva ei. Aceștia militau pentru demolarea construcției, numind-o “inutila și monstruoasa”. În ciuda acestui început nefavorabil, turnul Eiffel a supraviețuit timpului, fiind astăzi un simbol al romantismului și al capitalei Franței.
Taj Mahal din Agra, India
Simbolul dragostei eterne, monumentul Taj Mahal din India are în spate o poveste cu adevărat emoționantă. Shah Jahan, numit inițial Prințul Khurram, s-a îndrăgostit la vârsta de 14 ani de o frumoasa prințesă persană, Mumtaz Mahal. Cei doi și-au oficializat iubirea 5 ani mai târziu, în anul 1612. Au urmat mulți ani de fericire împreună. Deși Shah mai avea alte cinci soții, Mumtaz era preferata lui, însoțindu-l peste tot. În anul 1631, Mumtaz a murit la nașterea celui de-al 14-lea copil al cuplului. Atunci, regele a promis că nu se va mai căsători niciodată și a început constructia monumentului ridicat deasupra mormântului ei. Au fost nevoie de 22 de ani și de 22 000 de muncitori pentru a termina edificiul. Astăzi, este unul dintre cele mai faimoase construcții ale lumii.
Bazilica San Marco din Veneția, Italia
În trecut, era o practică frecventă aceea de a fura părți din clădiri vechi și de a le refolosi în construcții noi. În cazul Bazilicii San Marco din Venetia, se pare că lucrurile au fost duse la un alt nivel. Evanghelistul Marcu a predicat în Africa de Nord, fiind fondatorul bisericii din Alexandria, Egipt. Acolo, i-a fost depus trupul timp de șapte secole, până când doi comercianți din Veneția l-au furat, sub pretextul de a-l salva din mâinile musulmanilor.
Se spune că, la întoarcere, cei doi au fost salvați de la înec printr-o minune a sfântului. Acasă, la Veneția, au fost primiti cu urale și aprecieri. Așa s-a dat ordinul de a se construi o bazilică nouă, care să poarte numele sfântului și unde să i se depună trupul. De atunci până acum, edificiul a fost reconstruit de trei ori, forma actuală datează din anul 1063.
Podul Londrei, Marea Britanie
Se pare că, de-a lungul timpului, Podul Londrei nu s-a dovedit a fi atât de puternic pe cât ar fi crezut locuitorii capitalei Marii Britanii. De aceea, podul construit peste râul Tamisa a fost reparat, demolat, consolidat și reconstruit de mai multe ori, încă din timpul dominației Imperiului Roman. Motivul ar fi acela că, inițial, podul nu fusese proiectat pentru a susține o greutate foarte mare.
Un alt aspect inedit legat de Podul Londrei este acela că deseori a fost confundat cu Tower Bridge (Podul Turnului) aflat în apropiere. La un moment dat, au existat niste zvonuri conform cărora chiar și cumpărătorul Podului Londrei, americanul Robert P. McCulloch. Acesta a preluat acest pod în anul 1968, dar de fapt ar fi vrut să achiziționeze Tower Bridge, cu ale sale turnuri impresionante.
Antilla din Mumbai, India
Deși proiectată ca o reședintă personală, construcția de 1 miliard de dolari arată mai degrabă ca un muzeu sau un simbol al luxului. Clădirea este proprietatea omului de afaceri Mukesh Ambani, al V-lea cel mai bogat bărbat din lume. Construcția a fost proiectată astfel încât să recreeze una dintre cele 7 minuni ale lumii antice. Antilla se vrea o copie a Grădinilor suspendate ale Semiramidei din Babilon.
Finalizată în anul 2010, clădirea este cu adevărat spectaculoasă, include: 27 de etaje, cu câte o sală spa, fitness și piscină pentru fiecare membru al familiei, un cinematograf, studio yoga. Niciun etaj nu seamănă cu altul, fiecare oferind o priveliște spectaculoasă spre Marea Arabiei.
© 2017, DAIAVEDRA